Otkriveno prvo ime međunarodnog jazz festivala Jazz Time Rijeka
25. rujna 2017.
Music Box (11091 Članci)
Podijeli

Otkriveno prvo ime međunarodnog jazz festivala Jazz Time Rijeka

Najznačajniji kvarnerski festival jazza uključuje se u obilježavanje 100. obljetnice rođenja velikana jazza, Theloniousa Monka.

Iznimno je zadovoljstvo svjedočiti vremenu kada jazz unatoč svom iskonskom nekonformizmu te neiscrpnoj i energičnoj žudnji za improvizacijom uspijeva opravdano zaslužiti atraktivan tretman na domaćoj sceni, ali još je veća čast biti dio duge tradicije međunarodnog jazz festivala kakav je Jazz Time Rijeka.

Novo, 26. izdanje festivala koji se diči posebno dugom i značajnom tradicijom i senzibilitetom prema ovom glazbenom izričaju, održat će se od 24. do 26. studenoga na već poznatim lokacijama u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na Botelu Marina. Međunarodni festival jazz glazbe ove će godine objavom prigodne monografije obilježiti četvrt stoljeća postojanja, a kao uvertira u nova glazbena događanja u sklopu festivala Jazz Time Rijeka ovo ljeto održavale su se tradicionalne glazbene radionice pod vodstvom renomiranih hrvatskih glazbenika.

Jedan od mnogih razloga zašto Rijeka ove jeseni postaje vrlo važno središte hrvatskoga jazza, jest i nastup prvog najavljenog izvođača festivala – Charlesa Tollivera Tenteta.

Uz Jazz.hr festival u Zagrebu, i najdugovječniji kvarnerski festival uključuje se u obilježavanje 100. obljetnice rođenja velikana jazza, pijanista i skladatelja Theloniousa Monka.  Jedan od najvećih stručnjaka za Monkovu glazbu, trubač Charles Tolliver rekonstruirao je glazbu s albuma “Thelonious Monk at Town Hall”, koji donosi snimku povijesnog koncerta 1959. u Gradskoj vijećnici u New Yorku. Neuobičajenom podjelom uloga u kojoj su uz ritam sekciju svirali tubist, svirač francuskog roga, trombonist, trubač, te bariton, tenor i alt saksofonisti, Monk i orkestrator Hal Overton tom su prigodom ostvarili poseban zvuk. No, budući da su partiture poslije snimanja izgubljene, Tolliver je povodom pedesete godišnjice od snimanja albuma transkribirao glazbu s tonskog zapisa i priredio materijal za izvođenje s tentetom u kojem su svirali vodeći američki jazzisti. Posebnost ova dva koncerta, riječkog i zagrebačkog, jest u tome što će mu partneri u izvedbi tog djela biti hrvatski glazbenici koji će izvoditi Monkova djela, od kojih su u međuvremenu sva postala jazz standardi, neke od najboljih ikad napisanih jazz skladbi.

Za ljubitelje jazza i vrhunskih glazbenih nota za kraj studenog ne postoji bolje mjesto od Rijeke. Odličan lineup vrhunskih inozemnih i domaćih jazz glazbenika neće izostati, a organizatori Jazz Time Rijeka festivala razotkriti će isti tokom narednih tjedana.