Po prvi put u Hrvatsku stižu norveške psy/prog rock zvijezde Motorpsycho
28. listopada 2017.
Music Box (7283 Članci)
Podijeli

Po prvi put u Hrvatsku stižu norveške psy/prog rock zvijezde Motorpsycho

Po prvi puta u Hrvatsku iz norveškog Trondheima stižu legende psihodeličnog/prog rocka MOTORPSYCHO.

Koncert će biti održan u četvrtak, 2. studenog u Vintage Industrial Baru, a ulaznice možete nabaviti po cijeni od 55 kuna ili 70 kuna na dan koncerta.

Motorpsycho se u svojim pjesmama dotiču elemente jazza i post-rocka, a aktivni su od 1989. godine i iza sebe imaju preko 20 studijskih izdanja. U Norveškoj su postali glazbena institucija tijekom godina, a 2015. su ih uveli u norvešku Dvoranu poznatih rock glazbenika. Osnovu benda čine, ujedno i dva originalna člana, Bent Sæther i Hans Magnus “Snah” Ryan dok im se na bubnjevima ove godine pridružio Tomas Järmyr.

Ono što je zanimljivo kod ovog benda, jest sposobnost da svakim albumom izazovu zanimanje i interes posebice u glazbi za koju se kaže, da je već sve odsvirano. Možda i je, ali ovi Norvežani i dalje uspjevaju biti inovativni i zanimljivi.
Zanimljiva stvar je da su za 20 godišnjicu benda, izbacili vinyl album Child of the Future, koje je snimio legendarni Steve Albini 2009. godine.

Prvi album Lobotomizer snimili su davne 1991. godine, a posljednji The Tower ove godine. Ipa možda je najbitniji bio Let Them Eat Cake iz 2010. s kojim su umanjili hard rock noise korjene i upustili se ozbiljnije upustili u jazzy vode.

Ako prođete malo kroz njihovu diskografiju i opus, ovaj bend ima i 15 EP izdanja, preko 20 video spotova, nebrojeno kolaboracija, a zanimljivo je i da su 1994. Izdali soundtrack za izmišljeni špageti vestern ‘The Tussler’ nepoznatog redatelja – Theo Buhara. Ovaj OST su izbacili pod imenom Motorpsycho & Friends i nakon toga više to ime nisu koristili. Sam soundtrack je dobio pozitivne kritike jer su se glazbeno oslobodili okova hard rock elemenata. Svidjelo im se flertanje s country glazbom pa su pod imenom The International Tussler Society te su izbacili dva albuma, spomenuti soundtrack 1994. i Motorpsycho presents The International Tussler Society 2004. godine.

1996., 1997., 2000. Godine dobili su Spellemannprisen nagradu  za najbolje albume, a 1994. Za najbolju naslovnicu albuma.