Kolege s portala www.reggae.hr slave 8. roćkas koncertima i izložbom
14. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2606 Članci)
Podijeli

Kolege s portala www.reggae.hr slave 8. roćkas koncertima i izložbom

Cijenjeni hrvatski portal i jedini koji se bavi reggae glazbom i srodnim žanrovima, www.reggae.hr, obilježava ove godine 8. rođendan.

Proslavit će ga u Autonomnom kulturnom centru Attack! u Galeriji Siva u Zagrebu i to u subotu 18. studenog nastupima Raggalutiona, Mefe i Homegrown Sounda te Artbeat sticker izložbom. Upad je 40 kuna.

Raggalution (Kranj, Slovenija)
Raggalution dolazi iz Kranja (Slovenija) i svoje osnivanje datira u 2011. godini, a vlastitu reggae misiju začinjavaju s dubom, funkom i dozom psihodelije. Nakon uspješnog prvijenca “Mask of Liberty” iz 2013. godine, Raggalution svoj daljnji rad predstavlja u drugom albumu “Gatekeeper” gdje njihova stilska struja dolazi do kompletnog izražaja.

Mefa je veliki kolekcionar raznih ploča i CD-a te je jedan od pokretača Slavonija Vibes Syndicatea i Reunited festivala u Valpovu. Mefa voli sve ogranke reggaea, a njegove pozitivne vibracije odražavaju se na plesnom podiju.

Homegrown Sound je osnovan 2011. godine, a publika je već odavno prepoznala njegovu čvrstu dub selekciju. U prethodnoj godini soundu se pridružila MC Mia koja svojim vokalom i tekstovima dodatno oplemenjuje selekciju, a započeli su i  Just Dubwise radio emisije na radio Attacku.

Artbeat je međunarodna izložbu naljepnica u kojoj su sudjelovali umjetnici iz cijeloga svijeta. Street art naljepnice (tzv. stickers, slaps), kao i tzv. “paste up” posteri, predstavljaju jedan od originalnih oblika ulične umjetnosti, lako dostupan i vrlo učinkovit u prenošenju poruke autora ili likovnog izričaja u javnom prostoru. Artbeat promovira street art umjetnost koja predstavlja uličnu umjetnost kao urbani fenomen. Nekoć se o umjetničkim radovima na ulici govorilo kao o graffitima, dok se njihovo relativno novo izdanje u medijima redovito navodi kao street art. Značajan terminološki pomak, s nečega što je donedavno povezivano sa specifičnim subkulturama i vandalizmom, označava da se radi o zanimljivom likovnom i društvenom fenomenu aktera novog vala ulične umjetnosti.

“Stickere” danas mnogi svrstavaju u podvrstu graffiti kulture, upravo zbog njihove uloge ostavljanja traga ili potpisa u javnom prostoru. Kod stvaranja ovakvih naljepnica i postera, umjetnici se koriste raznim tehnikama kao što su oslikavanje rukom, korištenje šablona, linorez, drvorez, pa sve do sito ili digitalnog tiska, što ih čini vrlo rasprostranjenim medijem izražavanja.

Ova neobična izložba, koja je ujedno i jedna od prvih ovakve vrste na našim prostorima, naišla je na odličan odaziv street artista koji su poslali svoje najbolje radove. Sudjelovalo je preko 200 umjetnika iz cijelog svijeta iz više od 80 različitih zemalja svijeta, od Južne Afrike, Meksika, Brazila, SAD-a, preko cijele Europe, pa sve do Filipina i Japana, a napokon ćemo je ugostiti u Zagrebu 18. studenog 2017.