Pitsome Pete napisao rock himnu svim napaćenim dušama
30. studenoga 2017.
Music Box (11023 Članci)
Podijeli

Pitsome Pete napisao rock himnu svim napaćenim dušama

“Everybody knows that I’m a troubled soul” (“svatko zna da sam napaćena duša”) zarazni je pjevni refren prvog singla “Troubled Soul” zagrebačkog rock kantautora Pitsome Petea, koji je upravo izašao za njemački OHHO Records. No tko je ta “napaćena duša”, i otkud suradnja na osovini Zagreb – Offenbach? 

Pitsome Pete relativno je novo ime na glazbenoj sceni, no u glazbenom svijetu nipošto nije “od jučer”. Pravog imena Dejan Jeličić, ovaj svestrani knjižničar, scenarist, copywriter, ali i veliki glazbeni entuzijast od ranih devedesetih aktivno se bavi svime oko glazbe: sviranjem u autorskim bendovima, organizacijom koncerata, uređivanjem fanzina i webzina, a vlasnik je i branda za proizvodnju bendovskog merchandisea Pitsome (otuda potječe i njegov alias Pitsome Pete). Iza sebe ima nekoliko autorskih nastupa, od kojih se izdvaja onaj u prestižnoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski početkom 2017. s kolegicom Blondie Widow / Vanjom Sky.
“Oduvijek sam pisao i skladao, i to uvijek uz akustičnu gitaru”, kaže Dejan a.k.a. Pete, “to je svojevrsna terapija za mene, iako sam se kao klinac borio između crtaće olovke i gitare jer obožavam stripove i animirane filmove, no gitara je pobijedila”. Iz potrebe za glazbenim izričajem s vlastitim potpisom nastao je solo projekt Pitsome Pete. “Obzirom na svijet u kakvom živimo, inspiracije mi doista ne manjka”, kaže on, “a pjesma Troubled Soul svojevrsna je himna svim žrtvama modernog načina života, koji se na najrazličitije načine bore za svoj i opstanak svojih obitelji”.

No otkud u priči njemački izdavač OHHO Records u vlasništvu Saše Novaka, prvog gitariste Psihomodo Popa i cijenjenog producenta, koji je radio i s Fantomima, Greaseballsima i brojnim drugim bendovima?

“Saša i ja znamo se preko fejsa već neko vrijeme po toj glazbenoj liniji”, objašnjava Pete, “zapravo je Saša predložio suradnju jer mu se pjesma Troubled Soul jako svidjela. Još uvijek mi je prilično nevjerojatno da je čovjek preko čijih sam gitarskih riffova u Psihićima i ja učio svirati gitaru sad moj izdavač, laska mi da je prepoznao ono nešto u meni i poklonio mi povjerenje”.

Iako je singl “Troubled Soul” objavljen početkom godine od strane samog autora, za OHHO Records izlazi posebno remiksirano / remasterirano izdanje praćeno zanimljivim spotom u stilu nezaobilaznih 50ih, koje paše rockabilly ugođaju pjesme. Za novi mix i mastering zadužen je sam Saša Novak, a za potrebe reizdanja ponovo je snimljen vokal, ovaj put malo energičniji, te su dodani instrumenti poput kontrabasa i Gretsch gitare specifičnog rockabilly zvuka.
Planovi sa singlom su i skori izlazak na europskom tržištu u siječnju 2018., za što se priprema posebna PR kampanja, te naravno brojne domaće i inozemne svirke za promociju singla i ostalog materijala Pitsome Petea. U tom smislu autor uvježbava i prateći band, radno nazvan Slaverikana, kojeg uz Petea na gitari sačinjavaju Petra Šimunec na violini i klavijaturama, Vito Danevski na kontrabasu, te Dubravko Dragojević Zets na bubnjevima, sve iskusni glazbenici s nezavisne scene. “Materijal koji pripremamo ima puno obilježja americane, a kako ga sviramo sa slavenskim štihom – naš bubnjar spontano je smislio termin slaverikana”, kaže autor 15ak pjesama koje bend vrijedno uvježbava. Pitsome Pete iznimno je zadovoljan kako probe napreduju, obzirom da su ostali članovi prepoznali njegov autorski senzibilitet.

Na kraju ostaje pitanje – treba li svijetu glazba Pitsome Petea? Odgovor je jednostavan – svijetu treba iskrena, autentična glazba lišena žanrovskog predznaka, nabijena strašću i energijom. Zato svijet pozdravlja Pitsome Petea! A napaćene duše? Nije li to zapravo svatko od nas?

Pjesma će biti službeno objavljena 15.1.2018 a za potrebe radijskog emitiranja je dostupna odmah.