STRANA IZDANJA: Mali podsjetnik na 2017. godinu
15. prosinca 2017.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

STRANA IZDANJA: Mali podsjetnik na 2017. godinu

Na ovome mjestu neću praviti top listu najboljih ili najgorih albuma koje smo dobili u protekloj godini, ovdje ću se jednostavno prisjetiti nekih od stranih izdanja koja su izašla i obradovala nas ili pak razočarala u protekloj godini.

Naravno da je popis sasvim osoban kao što bi uostalom vjerojatno bio da ga radi i netko drugi, a vjerojatno sam putem ponešto i zaboravio, što slučajno, a što možda i namjerno, ali duga je godina, tko bi sve popamtio.
Nisam išao kronološki, a ni abecednim redom nego jednostavno kako sam se sjetio pa onda to malo uredio.
Pa eto, da krenem.

Nekako mi je možda i najnormalnije da krenem s najstarijima kao što je i red pa se onda moramo prisjetiti Boba Dylana i njegovog trostrukog “Triplicate“, osvrta na pjesme koje je volio kao mladić, a vratio im se kao ostarjeli Nobelovac, zatim Van Morrisona koji nam je ove godine podario čak dva albuma “Roll With The Punches“ i “Verstile“, isto tako album obrada.
Dva albuma nam je podario još jedan “starac“ koji se ipak preziva Young, naravno Neil, koji je nakon “Hitchicker“, albuma pjesama iz sredine sedamdesetih, izdao i novi autorski album “The Visitor“.
Od stare garde tu su još između ostalih bili Robert Plant sa “Carry Fire“ i Ray Davis iz Kinksa sa vrlo dobrim albumom “Americana“, a možda najiščekivaniji album je bio “ Is This the Life We Really Want ?“ Rogera Watersa koji nije bio izdao studijski album s novim pjesmama dvadeset pet godina.

Nakon najstarijih možda bi bio red da se osvrnemo na možda trenutno i najveće pa time i najiščekivanije albume ove godina, a tu svakako spadaju U2 sa svojim novim “Songs of Experience“, zatim Foo Fighters s “Concrete and Gold“ i Depeche Mode sa “Spirit“, a uz bok su im Queens of the Stone Age s “Villains“, Kings of Leon s “WALLS”, Arcade Fire s “Everything Now“, The National sa “Sleep Well Beast“ i povratnici LCD Soundsystem s “American Dream“.

Veliki srednjostrujaši su također bili aktivni pa tu imamo recimo The Killers s “Wonderful Wonderful“ i Maroon 5 s “Red Pill Blues“, a nešto malo alternativnije smo dobili od odlične St. Vincent s “Masseduction“, isto i od The War On Drugs s “A Deeper Understanding“, Becka s “Colors“, The xx s “I See You“ , Kasabian s “For Crying Out Loud“ i Morrisseya s relativno slabijim “Low in High School“.

Nešto još malo više alternativnije možemo naći na odličnom povratničkom albumu The Jesus and Mary Chain – “Damage and Joy“, The Afghan Whigs – “In Spades“ ili na Mogwai “ Every Country’s Sun“, a i shoegaze se ukazao s Ride na “Weather Diaries“ i Slowdive na istioimenom albumu.
Svakako ne smijemo zaobići dame koje su ove godine imale zapaženih izdanja pa ćemo spomenuti svakako Lanu Del Rey s “Lust for Life“, Lorde s “Melodrama“, Björk s “Utopia“, Aimee Mann s “Mental Illness“ i Dianu Krall s “Turn Up the Quiet“.
Oasis nam se ukazao nakon dugoočekivanog prvijenca Liam Gallaghera “As You Were“, a odgovor smo dobili vrlo brzo od Noel Gallagher’s High Flying Birds s “Who Built The Moon ?“.

Kantautorska scena nam je ove godine donijela neke vrlo dobre albume kao“Gargoyle“ Mark Lanegan Banda, “Prisoner“ Ryan Adamsa, “A Kind Revolution” Paul Wellera, odličan “Pure Comedy“ Father John Mistya, a svakako treba spomenuti i povratnički album benda u kojem je nastupao, “Crack-Up“ Fleet Foxesa.
Komercijalni uspjeh godine, a i veliki uspjeh na top listama imali su naravno Ed Sheeran s “Divide“ i Taylor Swift s “Reputation“, i dva najkomercijalnija rap maga Jay-Z s “4:44“ i Kendrick Lamar s “DAMN“.

Na kraju ne mogu, a da ne spomenem par “malih“ albuma koji su mi osobno puno svirali ove godine pa je tako recimo bilo s Danom Auerbachom iz The Black Keys i njegovim albumom “Waiting on a Song“, pa Valerie June s “The Order of Time“, Hurray for the Riff Raf s “The Navigator“, Jason Isbell & the 400 Unit s albumom“The Nashville Sound“ i benda The Weather Station s istoimenim albumom.

I to je otprilike to. Vjerojatno sam ponešto zaboravio i nadam se da će biti načina da se i toga dotaknem negdje, a nadam se da će nam se ovakva, ipak dobra godina ponoviti i sljedeće.
Nadam se isto tako da će i poneki od vas koji budete ovo čitali naći nešto i za sebe ako već i niste sve ovo i preslušali, a ovaj mali podsjetnik vam ipak može poslužiti i da možda odaberete nekome poklon za ove nadolazeće blagdane.
Pa sretni vam blagdani!