Music Box predviđanja za glavne kategorije Oscara!
4. ožujka 2018.
Music Box (10726 Članci)
Podijeli

Music Box predviđanja za glavne kategorije Oscara!

Večeras će biti održana 90. dodjela akademskih nagrada Oscar, najcjenjenije filmske nagrade na svijetu, a koja će ponovno biti neizvjesna, barem po pitanju glavnih kategorija.

Bila je ovo godina odličnih filmova, koje smo nažalost tek vidjeli u zadnjem kvartalu 2017. i početkom 2018. godine. Mala država, mali broj gledatelja pa je jasno i da filmove iz Oscar revije dobijemo među zadnjima ili zadnji. Nakon što smo većinu filmova pogledali red je da damo i svoj sud po pitanju mogućih dobitnika ove cijenjene nagrade.

Naša predviđanja su da bi u kategoriji za najbolji film 2017. godine Oscara trebalo dobiti novo remek djelo Paula Thomasa Andersona, “Phantom Thread”, ali i nova suradnja s fantastičnim i jednim od najboljih glumaca od 90-ih godina do danas, Danielom Dayom Lewisom koji bi, ako se nas pita, apsolutno mogao dobiti i Oscara za najboljeg glumca iako velike šanse ima i genijalni Gary Oldman koji se fenomenalno transformirao u ulogu Winstona Churchilla u filmu “Darkest Hour”. Oscara za najboljeg redatelja definitivno zaslužuju ili Paul Thomas Anderson ili Christopher Nolan, ovaj drugi možda ne toliko za “Dunkirk” (koji je bez dileme još jedno njegovo remek djelo), koliko za cijeli niz filmova iza kojeg stoji. Za najbolju glumicu je također dilema, ili mlada Margot Robbie za ulogu u filmu “I, Tonya” ili Meryl Streep u filmu “The Post”. Malu prednost dajemo Margot. Po pitanju sporednih uloga vrijeme je da Oscara dobije Willem Defoe za film “The Florida Project”, a drugi odabir bi bio Woody Harrelson za “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Kod ljepšeg spola Oscara zaslužuje prije svega veteranka svjetskog glumišta, Allison Janney (“I, Tonya”). Za najbolji izvorni scenarij Oscara bi trebao dobiti film “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, odnosno scenarist Martin McDonagh, a za adaptirani scenarij definitivno onaj Jamesa Ivoryja prema romanu Andréa Acimana za film “Call Me by Your Name”.

INTERVJU: Filmski kritičar Boško Picula ususret Oscaru izdvojio 5 najboljih filmova 2017. godine

I još ćemo spomenuti tri kategorije, prije svega onu za najbolji film na stranom jeziku ili izvan engleskog govornog područja. Na prvom mjestu je film jednog od najvećih redatelja današnjice, Andreya Zvjagintseva “Nelyubov” ili “Loveless”, a drugi po redu najboljih je “The Square” već nagrađivanog redatelja Rubena Östlunda, poznatog po remek djelu “Force Majeure” iz 2014. godine.

Druga kategorija je najbolja originalna glazba i tu veliku prednost dajemo maestru Hansu Zimmeru za film “Dunkirk”, a po pitanju najbolje pjesme konkurencija je velika, a izdvajamo pjesme “Mighty River” Mary J. Blige za film “Mudbound”, zatim “Mystery of Love” Sufjana Stevensa za film “Call Me by Your Name” i “This Is Me” Keale Settle za film “The Greatest Showman”.

Naravno kako postoji velika vjerojatnost da dosta toga nećemo pogoditi jer takva je Akademija, često nepredvidljiva, ali ipak ovdje je riječ o našem izboru, odnosno izboru prema filmskim recenzentima ovog portala. Sretno svima i večeras nema spavanja!