OSCARI 2018.: “Oblik vode” predvodi listu dobitnika s 4 Zlatna kipića
5. ožujka 2018.
Nikola Knežević (2594 Članci)
Podijeli

OSCARI 2018.: “Oblik vode” predvodi listu dobitnika s 4 Zlatna kipića

Ni ove godine nismo imali spektakl na dodjeli Oscara, a po pitanju velikog broja Zlatnih kipića za jedan film. Nominacije je predvodio “Oblik vode” s njih čak 13, ali sve se nekako na kraju raspodijelilo po filmovima i u nastavku donosimo tko je sve otišao kući s Oscarom u ruci.

Za najbolji film godine Oscara je osvojio “The Shape of Water”, za najboljeg glavnog glumca Gary Oldman (“Darkest Hour”), a za najbolju glavnu glumicu Frances McDormand (“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”). Za sporednu ulogu Oscare su osvojili Sam Rockwell “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”) i Allison Jannes (“I, Tonya”). Zlatne kipiće su odnijeli za režiju Guillermo del Toro za “The Shape of Water”, za izvorni scenarij Jordan Peele za film “Get Out”, a za adaptirani scenarij James Ivory prema knjizi Andréa Acimana za film “Call Me by Your Name”.

“Dunkirk” je dobio tri Oscara, za obradu i miksanje zvuka te za montažu, a zanimljivo, zaobišao ga je onaj za filmsku glazbu (Hans Zimmer) koju je dobio u konačnici “The Shape of Water”, odnosno Alexandre Desplat. Za najbolju pjesmu, iznenađujuće, Oscara je dobio Miguel za “Remember Me” iz filma “Coco”.

Da Oscar uvijek iznenadi dokazuje nagrada u kategoriji za najbolji strani film izvan engleskog govornog područja gdje je Oscar otišao u ruke filmu “A Fantastic Woman” iako je po mnogila “Loveless” ne samo najbolji strani nego i jedan od najboljih filmova godine uopće. Ali to je Oscar, često najbolji ne pobijede.

Sve ostale dobitnike Oscara pogledajte OVDJE.