Novi val izvođača na Ferragostu – Chui, Sassja, High5, Svemirko i Killed A Fox
6. ožujka 2018.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

Novi val izvođača na Ferragostu – Chui, Sassja, High5, Svemirko i Killed A Fox

Nastanjen tik uz Orahovačko jezero, glazbeni festival Ferragosto JAM postat će i ove godine ljetno središte kontinentalne Hrvatske u jeku turističke sezone.

Ova slavonska oaza izvrsnog provoda već jedanaestu godinu zaredom nameće se kao hit lokacija na koju stižu najveće zvijezde domaće i regionalne scene, a svoj nastup na Ferragostu upravo su potvrdili i sve popularniji hipnotizirajući electro jazz virtuozi Chui, odrješita tuzlanska MC carica Sassja, zagrebački trap vladari High5, retro synth-pop atrakcija Svemirko i punokrvni alternativni rockeri Killed A Fox.

Iza kvarteta Chui stoje vrhunski instrumentalisti koji su svojom vizijom modernog jazza doslovno zaludili potpuno oprečnu publiku te doprinijeli brisanju oštrih odrednica što je i kako treba zvučati jazz u 21. stoljeću. Čarolija kojom su ga uz live instrumente uspješno spojili s rockom, elektronikom i klupskom plesnom glazbom donijela im je hvalospjeve oduševljenih kritičara za sva studijska izdanja, posebice za treće ‘Third Sun From The Stone’ (2015.), dok ih je recentni album u suradnji s orkestrom HRT-a, ‘Chui Ovu Glazbu’ (2018.), prometnuo u jedne od najcjenjenih i najpoželjnih sastava današnjice. Album kojeg mnogi već proglašavaju remek djelom donio im je čak pet nominacija za Porin među kojima se posebno ističe ona za album godine. Na putu prema osvajanju svijeta, ugirani Chui dolaze raspametiti Ferragosto tijekom najvećeg hypea dosad.

Tuzlanka Sassja, poznata i kao prva žena FM JAM-a, svojim rimama ubada u srž društva još od prvijenca ‘Taktički Praktično’ (2015.) kojim je stekla titulu najjače MC-ice na ovim prostorima. Reggae, dub i dancehall njena su glazbena niša, a unikatan stil priskrbio joj je reflektore na nastupima u brojnim klubovima i festivalima, kao i suradnje s Remi iz Elementala i Shamsom iz Brkova. Podršku joj je dao i genijalni Darko Rundek duetom na posljednjem singlu ‘Savana’ izdanom na aktualnom albumu ‘No Problemo’ (2017.) kojeg će 9. ožujka predstaviti zagrebačkoj publici u Vintage Industrial Baru.

Upečatljiva petorka High5 već je od pojave prvog EP-a ‘Triestri’ (2014.) izazvala interes i nagovijestila dominaciju trap zvuka čija se američka popularnost preslikala i kod nas. Eksplicitnost tekstova uz usredotočenost na odsustvo teških tema Hladni, Rade Ulica, Riđi Riđ, Snajper i Žugi nastavljaju i na prvijencu ‘SCHENGENGANG’ (2015.) koji im donosi rasprodane nastupe i Hip Hop Unity nagrade za najbolji live act, grupu i album godine. Ulična poetika i masni beatovi koje sami slažu fanove bacaju u ekstazu, a svakim novim singlom penju se po ljestvici domaćeg hip hopa. Singl ‘Kebile’ najavljuje im iščekivani drugi album ‘Backstage Boys’ (2018.) koji izlazi ovog proljeća.

Svemirko je nastao kao tajanstveni anonimni solo projekt koji je nostalgičnim synth-pop singlovima ‘Zbogom proleteri’ i ‘Noćni pokreti’ zaintrigirao publiku i prikupio desetine tisuća Youtube pogleda. Nakon što je svestrani đakovački glazbenik Marko Vuković otkrio da stoji iza Svemirka, rastuća popularnost u indie krugovima dovela je do formiranja peteročlanog benda. Debi ‘Vanilija’ (2017.) proglašavan je jednim od najboljih albuma godine, a izbačen je čak i u oldschool zaboravljenom VHS formatu. Njihovo poigravanje ostavštinom 80-ih osim glazbeno seže i do scenskih nastupa gdje neopterećeno i svojim unikatnim modnim izričajem odišu primjetnom svježinom. Rasprodana zagrebačka promocija albuma dokaz je da ova plesna i catchy emo-macho pop atrakcija plijeni pozornost i live nastupima čiji se frontmen redovito ukazuje kao sjajan i duhovit showman.

Alternativna rock mašina Killed A Fox na sceni je više od 10 godina. Specifična kombinacija masivnih, tutnjajućih riffova, prostranih atmosfera i progresivnih vratolomija uz prepoznatljiv vokal kojim pjevač Chris Ian priziva zlatnu eru alternativnog rocka na moderan i svjež način ukroćena je na albumima ‘Fluorescence’ (2009.) i ‘Spring Of Sloth And Haze’ (2013.). Trenutno rade na trećem albumu s kojeg su izbacili himnični prvi singl ‘Still Life Mirror’. Foxi su poznati kao odličan live bend, spreman da na pozornici ostavi zadnju kap znoja.

Ferragosto JAM 11 održava se od 2. – 5. kolovoza na Orahovačkom jezeru. Uz nova imena, trenutni lineup Ferragosto JAM-a čine potvrđeni: Tram 11, Pips, Chips & Videoclips, Zabranjeno pušenje, Bolesna braća, Bad Copy, Mašinko, Zdenka Kovačiček, Šank i JR August.

Ulaznice

U ponudi su festivalske ulaznice za sve dane festivala putem Entrio sustava (goo.gl/GS5ePU) po pretprodajnoj cijeni od 85 kn. Takva cijena na snazi je do 25. ožujka, nakon čega raste. Ferragosto JAM organizira K.L.U.B. Dostava Zvuka.

Foto: Nikola Knežević