5. SuperUho festival otkrio prva imena ovogodišnjeg izdanja
23. ožujka 2018.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

5. SuperUho festival otkrio prva imena ovogodišnjeg izdanja

Ova prva SuperUho festivalska objava stiže kasnije nego je to prvotno bilo najavljeno stoga se organizatori iskupljuju dvostrukim brojem izvođača. Imena koja slijede jamče da će Primošten još jednom postati središtem dobre glazbe i još bolje zabave, koja će se u jednom od najljepših mjesta na Jadranu održati od 6. do 8. kolovoza 2018.

Kao prvo veliko festivalsko ime potvrđeni su norveški rock’n’roll genijalci i jedno od najvećih imena skandinavskog rocka zadnjih 30 godina Turbonegro. Nakon što su se 2012. po drugi put vratili iz hibernacije te povratničkim albumom “Sexual Harassment” potvrdili svoj status nedodirljivih gay rock titana, šest godina kasnije objavljuju svoj deseti album “Rock’N’Roll Machine” s kojim će napokon nakon punih 10 godina i spektakla na Harteri ponovo zasvirati u Hrvatskoj. Glazbeno su Turbonegro oduvijek ukorijenjeni u punk, garažnom i hard rock zvuku Ramonesa, Black Flaga, The Stoogesa i AC/DC, no s godinama je utjecaj glam-rocka sve više dolazio do izražaja, a shodno tome i njihov je vizualni identitet postajao sve kreativniji i osebujniji. No činjenica da su vjerojatno najpoznatiji gay rock bend na svijetu nimalo ih ne sprječava da se u svojim pjesmama uspješno obračunavaju s pretjeranom političkom korektnošću, stoga ne čudi da za sobom vuku horde obožavatelja te da imaju i službene klubove ljubitelja nazvane Turbojugend, klubove kojih je više od 2300 diljem svijeta. Ukratko, glasna, nesputana i divlja zabava je zajamčena.

Chk Chk Chk punih šest godina nisu svirali u Hrvatskoj, a sad će naša publika biti u prilici ih gledati čak 2 puta u samo 4 mjeseca. Njihov je veliki povratak među ovdašnje fanove najavljen najprije koncertom u organizaciji radija Yammat FM koji je ekspresno rasprodan, pa ovom najavom svima onima koji su ostali bez ulaznice dajemo novu šansu da se isplešu uz jedno od najdražih nam dance punk imena. Pokrenuti prije 22 godine u Sacramentu od strane pjevača Nica Offera ova grupa je postepeno gradila status unutar američke underground scene. Spajanjem zaraznih house beatova s funkoidnim bas linijama i post punk gitarskim dionicama !!! su vrlo brzo postali živom atrakcijom o čijim se urnebesnim nastupima glas proširio i izvan scene u kojoj su potekli, što im je odškrinulo vrata prema mainstreamu i postavilo stepenice prema pozornicama svih značajnijih svjetskih festivala. Sa sedam albuma za sobom i već petnaestogodišnjom podrškom iznimne izdavačke kuće kakav je britanski Warp Records, !!! nastavljaju sa svojom glazbenom misijom  i svojom nezaustavljivom pozitivnom energijom uspijevaju rasplesati i najokorjelije neplesače.

Za svoj su prvi dolazak u ovaj dio svijeta Earthless odabrali Primošten i na tom smo im neizmjerno zahvalni. Premda ova trojka iz San Diega djeluje već 17 godina i za sobom imaju 5 albuma njihov ih je spoj psihodelije i hard rocka držao van fokusa mainstream medija, no zato su izgradili pozamašno fanatično sljedbeništvo kako unutar američke, tako i europske underground scene. Budući da su psihodelični i prog rock u proteklih nekoliko godina doživjeli strahovit komercijalni uzlet za očekivati je i da Earthless uskoro dobiju zasluženi komercijalni tretman bez obzira na to što je u pitanju instrumentalan bend, a znamo koliko je takvima teže doći do šire publike.

Da ne budu usamljeni u misiji razgibavanja udova i zagrijavanja mišića publike SuperUha potrudit će se sjajni kanadski electro pop duo Blue Hawaii. S tri albuma za sobom od kojih je posljednji prošle godine objavljeni “Tenderness” naišao na odobravanja sve brojnije publike ali i kritike, Blue Hawaii iznimno uspješno spajaju plesnu glazbu devedesetih s neupitnim darom za pisanje svježih i nezaboravnih pop pjesama.

Čast da budu prvi među domaćim snagama na festivalu pripala je pulskom indie folk triju s prizvukom psihodelije, a koji se odazivaju na ime NLV. Premda im je SuperUho šansu pružio već na prvom izdanju festivala kad su u kasno popodne u akustičnom izdanju zasvirali na plaži, došlo je vrijeme da im se omogući da na središnjoj pozornici pokažu zbog čega su postali jednima od perjanica sve bogatije domaće kantautorske scene.

I kao zadnje, ali ne manje vrijedno ime ove prve festivalske objave iz Bjelovara dolazi sjajan prog noise rock trio Them Moose Rush. Kao što je već rečeno u najavi grupe Earthless, prog rock upravo živi svoju novu mladost, a Them Moose Rush u tome igraju sve bitniju ulogu i u svjetskim okvirima. Velika se priča pokrenula oko ovih supernadarenih dečki, pa su tako njihov upravo objavljeni album “Don’t Pick Your Noise” uz primjerice naš Ravno Do Dna koji im je dodijelio čistu desetku, nahvalili brojni svjetski relevantni glazbeni mediji. Velike čestitke i dobro došli na SuperUho.

Nakon što je festivalski kamp dvije godine zaredom bio krcat pokazalo se da njegovo ovogodišnje povećanje na dvostruko veću površinu neće biti dovoljno pa SuperUho za iduću godinu najavljuje njegovo daljnje širenje i dodatno uređenje terena kako bi boravak festivalskih gostiju bio čim ugodniji. Kamp će biti otvoren već  4. kolovoza u 12:00 sati i radit će sve do 9. kolovoza do 12:00 sati.

Koncept glazbenog programa  zadržat će svoj prepoznatljiv intimni format uživanja u glazbi i koncertnom ambijentu gdje će nastupiti pažljivo i s ljubavlju izabrani izvođači svjetske i regionalne glazbene scene.

Festivalske ulaznice su u prodaji po cijeni od 220 kuna, a kamperske se mogu kupiti već za 90 kuna. Dakle, komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom prvom promotivnom paketu koštat će samo 310 kuna, a navedene cijene vrijedit će do 18.4.

Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima:
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb
Turistička agencija Laguna (Tepli bok 25), Primošten
Azimut (Obala palih omladinaca 2), Šibenik
CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2), Šibenik
Caffe bar Basket (Domovinskog rata 42), Split
Dallas Music Shop (Splitska 2), Rijeka

Nakon 18.4. cijene ulaznica će biti 250 kuna (do 18.6.), 290 kuna (do 6.8.) te 320 kuna (na ulazu), a cijene kamperskih ulaznica će biti 120 kuna (do 18.6.) te 150 kuna (do kraja festivala).

Vidimo se u Primoštenu u glazbenom butiku SuperUho!