Brujači: “Danas algoritmi puštaju glazbu i tu se ne uklapamo. Drago nam je što smo prepoznati”
10. travnja 2018.
Music Box (6913 Članci)
Podijeli

Brujači: “Danas algoritmi puštaju glazbu i tu se ne uklapamo. Drago nam je što smo prepoznati”

Brujači, bend koji je nastao u 90-im godinama na svojim nastupima i u svojim pjesmama ispostavlja jedan sirovi rock zvuk koji se ne uklapa previše u ono što se traži na današnjem komercijalno-kapitalističkom tržištu, ali su dokazali da se ipak može “progurati”, ako si iskren, neopterećen i ne ideš niz dlaku nametnutome.

Brujači će u četvrtak, 12. travnja nastupiti u Vintageu zajedno s Trobecovim krušnim pećima i mnogi zasigurno čekaju ovaj nastup dva benda koja znaju što je rock and roll u onom nepatvorenom obliku. Pričali smo s Mariom Barišinom.

Prema nekima imate jedan od najboljih albuma 2017. godine – “Ladanje”. S obzirom da niste komercijalan bend, da vas rijetko čujemo na radijskim postajama, gledamo na TV-u, vjerujem da ovo priznanje dobiva jedan puno veći značaj?

Danas je glazba na radio postajama „formatirana“. Algoritmi puštaju muziku. U to se ne uklapamo. Drago nam je što je ploča prepoznata od ljudi koji prate i vole dobru glazbu.

U Vintageu ćete nastupiti s Trobecovim krušnim šećima. Jeste s njima već dijelili pozornicu ili je ovo prvi put?

Svirali smo zajedno prošle godine u Čakovcu i to je bio koncert za pamćenje.

Zanimljivo kako postojite još od 90-ih godina, a tek ste pravo bljesnuli zadnjim albumom? Je li doista toliko vremena potrebno za uspjeh ili je ipak nešto drugo posrijedi?

Jedno vrijeme nismo djelovali, događale su se promjene unutar benda. U ovoj postavi (Franjo Glušac, Viktor Krasnić i ja) djelujemo sada već dovoljno vremena da nam rad predstavlja užitak i zadovoljstvo. Nismo opterećeni dok stvaramo i to se osjeti u pjesmama.

Kako je biti veteran u današnjem modernom glazbenom vremenu?

Ne osjećam se tako. Glazba je isnpiracija i izazov. Radoznalost, otvorenost i uzbuđenje koji se javljaju pri radu na svakoj novoj pjesmi su isti kao i na samim počecima bavljenja muzikom.

Prije nekoliko mjeseci ste objavili “Gusarsku” i DIY videospot. Što nam pripremate još sljedećih mjeseci ili odmarate od nekih noviteta?

Radit ćemo spot za drugi single.

I što poručiti onima koji još razmišljaju treba li doći u Vintage ovoga četvrtka?

Dobro došli na Hard Disco Rolling Thunder koji sviraju Brujači!