#nedjeljnikomentar: Ariana Grande, Bajaga, Father John Misty, Lykke Li i Vojko V
22. travnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Ariana Grande, Bajaga, Father John Misty, Lykke Li i Vojko V

Novi #nedjeljnikomentar ponovno donosi zanimljive nove singlove koji su objavljeni ovoga tjedna, kako na domaćoj tako i stranoj glazbenoj sceni.

Većinom je riječ o pjesmama koje najavljuju nove studijske uratke ili kao što je to slučaj s Bajagom, pjesma koja je objavljena istoga dana kada i novi materijal. Jesu li me se dojmile ili ne pročitajte u još jednom nedjeljnom komentaru.

Ariana Grande – “No Tears Left To Cry” (Republic Records)
Za ovu malecku sam od početka govorio da ima strašne vokalne sposobnosti i da će uspjeti. I pogodio sam, postala je prava pop zvijezda, a sada najavljuje i novo studijsko izdanje pjesmom “No Tears Left To Cry” u kojoj je nešto tvrđi zvuk od onog kakvog smo ranije slušali. Vokalni dio neću previše komentirati jer to radi bez greške jedino što mi nije sjelo je što u nekim dijelovima pjesme repa, što joj ne treba s obzirom na vokalne mogućnosti. Da ocjenjujem spot, to bi bila čista petica, a ovako je nešto niže. No, vidi se da je Ariana odrasla, da više nije riječ o pjevačici koja razigrano pleše, pjeva i daje naslutiti da dijete i dalje čuči u njoj. Ovo je već ozbiljnije, ne toliko da bi bila zvijezda poput Lady Gage, Beyonce i sličnih, ali dovoljno da uvijek bude pri vrhu.

Ocjena: 3,8/5

Bajaga – “U sali lom” (PGP RTS/Croatia Records)
Iako Bajaga u kreativnom smislu nije ono što je bio prije dvadeset ili trideset godina kada je pisao neke od najvećih ex-Yu rock hitova, kako za sebe i svoje bend tako i za Riblju čorbu, novi studijski album je puno toga najavljivao, a je li ispunio očekivanja uskoro donosimo u recenziji. “U sali lom” je objavljen, baš kao i naslovni singl koji je dobio i videospot. Pjesma ima taj “Bajaga ritam” kojeg smo već slušali i na kojeg smo navikli, ali da me nešto posebno osvojila ne mogu reći. Njegov glas je svih godina ostao isti, smisao za pisanje i dalje ima, ali mi ova akustična pjesma i nije nešto previše legla. Simpatično zvuči, ali to je sve. Doduše, Bajaga više ništa novo ne mora napisati i napraviti jer će i dalje biti jedan od najvećih hitmejkera i zavodnika. Stoga, dao lošu ili dobru ocjenu, Bajaga će i dalje biti onaj Bajaga, ne ovaj.

Ocjena: 3/5

Father John Misty – “Just Dumb Enough to Try” (Sub Pop Records)
Iako se uvijek na spomen Father John Mistyja podsjetimo na Fleet Foxes, ipak je ovaj glazbenik pokazao svu raskoš svojeg talenta u solo karijeri. “Just Dum Enough to Try” je objavljena u paketu s “Disappointing Diamonds Are The Rarest of Them All”, a najavljuju novi studijski album ovog glazbenog genija. Pjesma koju sam odabrao je ljubavna balada, melankolične atmosfere, ali i predivne melodije koja se okreće oko klavira, njegovog vokala i odličnih bubnjeva. Father John Misty zavodi slušatelja i tekstom i zvukom, ali i propitkuje svoju ljubav prema ženskom obliku. Ako će ovakav biti nadolazeći album, onda možemo očekivati i jedan od albuma o kojem će se puno govoriti u medijima i kod glazbene kritike.

Ocjena: 5/5

Lykke Li – “Deep End” (RCA Records)
Još jedan novi album stiže nam uskoro i od švedske pjevačice Lykke Li koja je još jedan dokaz da ta zemlja ima iznimne talente šarolikog glazbenog izričaja. Na svjetsku scenu se probila hitom “I Follow Rivers”, a sada stiže nešto potpuno drugačije, barem ako je sudeći po pjesmi “Deep End” koja u sebi ima trap utjecaja kakvog čujemo kod Post Malonea, Drakea i sličnih, čak me i podsjetila na “Hotline Bling”, ali je ova pjesma puno više od toga. Njezin predivan glas lijepo pluta tim electro/trap beatom te u refrenu prelazi u sanjivi ugođaj, i vokalno i melodijski. Ima lijepi kostur koji bi se mogao dosta čuti na radijskim postama. Baš zvuči seksi i sa zaraznim synthom lako osvaja slušatelja. Puno je radila na novom materijalu, ostvarila suradnju s opakom producentskom ekipom tako da se može puno očekivati od nje.

Ocjena: 4/5

Vojko V – “Ne može” (Croatia Records)
Za one koji ne znaju, Vojko Vrućina, odnosno Vojko V, novim materijalom dosta glazbeno eksperimentira, istražuje zvukove, hip-hop beatove, pokušava to iskoristiti za svoje pjesme i vrlo dobro mu to ide. I svima koji ga žele prevariti poručuje – NE MOŽE. Čak i u videospotu eksperimentira pa su prisutni i neki dijelovi koji aludiraju na poznate svjetske spotove. Dobro je istraživati, pogotovo ako znaš što tražiš i želiš, a Vojko V sigurno zna i ovoga puta, kako i sâm kaže, htio se poigrati s triplet ritmom. Ova pjesma nije došla do mene toliko dobro kao “Zovi čovika” i “Pasta Italiana”, ali definitivno pokazuje da mu nadolazeći album neće biti jednoličan, nego vjerojatno novo remek djelo hrvatskog hip hopa.

Ocjena: 4/5