IZVJEŠĆE/FOTO: Roger Waters u Zagrebu – “Pigs rule the world. No! Resist the pigs!”
7. svibnja 2018.
Music Box (10876 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Roger Waters u Zagrebu – “Pigs rule the world. No! Resist the pigs!”

Jedan od osnivača jednog od najvećih bendova u povijesti glazbe, Pink Floyda, Roger Waters, ponovno je došao u Arenu Zagreb gdje je nastupio u sklopu svjetske turneje “Us + Them”. 

Turneja je to na kojoj predstavlja best of repertoar legendarnih Pink Floyda, ali i svoje solo karijere. Svi su s nestrpljenjem očekivali ovaj nastup jer znaju kad Roger Waters dolazi, onda mogu očekivati neočekivano, pravi audio-vizualni spektakl koji ostavlja bez daha.

Koncert je počeo u 20 sati i 20 minuta uz “Breathe” i unaprijeđene animacije u odnosu na zadnji put, a sve nas je dočekala djevojka na velikom ekranu, koja sjedi na plaži leđima okrenuta prema nama i gleda u bespuća mora. Roger je uvijek, kao i Pink Floydi uostalom, davao posebnu pozornost vizualnom dijelu pa je bilo tako i ovoga puta. Ali zvuk koncerta je nešto što uvijek očarava. Cijeli bend sastavljen od vrhunskih glazbenika zvučao je moćno, bogovski i nenadmašivo. Gitare su bile malo sirovije od onih kakve je David Gilmour ispostavljao. On je više vodio ljubav s gitarom, nježno se odnosio prema njoj, ali to su sve mikroskopske nijanse o kojima ne treba raspravljati. Svatko ima svoj ukus, a s ovog koncerta su svi izašli oduševljeni.

Nakon “Breathe”, Roger je krenuo s Pink Floyd aranžmanom  te izveo “One Of These Days” i fantastičnu “Time” s već poznatim vizualom sa satovima, a gdje su bile posebno naglašene perkusije i ponovno odličan gitarski zvuk. Na “The Great Gig In The Sky” back vokali preuzimaju inicijativu i svjetlucava odjeća Jess Wolfe i Holly Laessig stapa se s animacijom Svemira punog zvijezda. “Welcome To The Machine” je možda i do dan-danas najbolja Watersova izvedba, što je potvrđeno i u Zagrebu, da bi potom bilo vrlo zanimljivo što je publika znala riječi pjesme “Deja Vu” s novog albuma “Is This the Life We Really Want?”, što je kasnije Waters posebno naglasio i zahvalio jer je veliki trud uložen u taj uradak.

Izveli su potom i “The Last Refugee”, zatim “Picture That” s jarkim bojama na videozidu i tutnjajućim uvodom te jedan od najvećih hitova Pink Floyda, “Wish You Were Here” gdje je publika pjevala u glas  s Watersom. Nakon “The Happies Days of Our Lives” uslijedio je možda i najveći trenutak koncerta kada su na pozornicu stupila djeca s crnim vrećama na glavi i zatvorskom odjećom. Inače, Roger u svakom gradu turneje bira lokalnu djecu koja će sudjelovati u pjesmi “Another Brick In The Wall”. Tako je napravio i sada s eksplozivnom novom verzijom pjesme gdje su djeca kod svojeg dijela skinula vreće i odjeću te je osvanuo natpis na majicama – “Resist”. Cijeli koncert je bio nabijen antipolitičkim i aktivističkim porukama, pogotovo s riječi “resist”, koji je nužan kako bi ovaj svijet opstao i kako na njemu ne bi vladale svinje.

Uslijedilo je i prvo obraćanje Watersa publici gdje je zahvalio djeci na sudjelovanju te najavio stanku od 20 minuta. Pri povratku kreću “Dogs” pa “Pigs” s genijalnom koreografijom i parolama “Pigs rule the world”, “No! Resist the pigs”, da bi potom na velikom platnu koje se spustilo s vrha arene iznad publike duž dvorane osvanula glava Donalda Trumpa. Jasno je da Waters otvoreno prezire Trumpa, što je dokazao i na ovoj turneji ismijavajući njega baš na pjesmi “Pigs”. Glava Trumpa se u jednom trenutku nalazi na tijelu svinje te ga uspoređuje s riječima “joker”, “a laugh”. Nije ostao dužan ni drugima, poput tvrtke Apple koju je također ismijavao i koristio razne riječi s prefiksom “i”,”iProfit”, “iWin” te ponovno “iResist” da bi na kraju osvanuo natpis na hrvatskom jeziku – “Trump je svinja”. Osvanuli su tu i razni motivi i slike komunističkog života, diktatorstva, jada, bijede, siromaštva, novog svjetskog poretka, rasizma, islamofobije s jasnom porukom – “I choose love”. Velika napuhana svinja išla je iznad publike te obišla cijelu dvoranu, a na njoj je ponovno bila istaknuta glava Trumpa. S tom cijelom pričom logično je povezao pjesmu “Money” te “Us and Them” po kojoj se i zove ova turneja.

Nije veliko platno s vizualima tvornice, izraelskog zida i drugih motiva jedino zbog čega je publika ostala bez daha. Naime, u jednom trenutku iznad publike se počela stvarati i piramida načinjena od lasera i sa svjetlosnim snopom, a što je zaštitni znak Pink Floyda. Zaista impresivno! U drugom svojem velikom obraćanju ispričao je kako ima posebnu vezu s Hrvatskom iz koje uvijek vuče lijepe uspomene. Tako je spomenuo priču o velikom prijatelju iz New Englanda koji je 1951. godine bio u Hrvatskoj na medenom mjesecu te je zaustavio nekoga na putu kako bi ga upitao – “je li ovo put za Zagreb?”. Dobio je odgovor – “samo je jedna cesta Jugoslavije” na što se publika nasmijala. Kasnije se taj bračni par razveo, supruga je dobila rak i umrla, a ono što je prije smrti rekao njegov prijatelj je bilo – “samo je jedan put”. Roger je i publici poručio – “samo je jedna cesta i imamo priliku putovati njom samo jednom”. Zagreb ga je podsjetio na tu priču i to je bilo dovoljno da se javno kaže kako se Hrvatska i Waters zaista vole. Izveo je potom pjesmu za koju je rekao da se svojim riječima nadovezuje na ovu priču. To je pjesma “Mother” u čijem je uvodu rekao da budale vladaju i uništavaju svijet. U jednom trenutku, dok pjeva “majko, trebam li vjerovati vladi”, na velikom ekranu iza benda ispisuje se, ponovno na hrvatskom jeziku, “NEMA JEBENE ŠANSE”.

Kakav bi to koncert bio bez “Comfortably Numb” koja se sastoji od jedne od najvećih solo gitarskih dionica u rock glazbi uopće, a upravo kod tog dijela Roger pozdravlja publiku, silazi s pozornice i posebno pozdravlja prve redove. Tijekom solaže počele su padati i konfete, a laseri su se još jednom savršeno stopili u cijeli priču.

Bio je ovo koncert koji će se pamtiti dugo, ali i najveći glazbeni prosvjedni skup gdje je Roger Waters rekao sve što je htio o sadašnjoj politici, ratovima u svijetu, terorizmu, ljudima koji su ga stvorili, nuklearnim postrojenjima, zemaljskoj kugli, čovjeku i životu. Uvijek je bio jedan od najvećih glazbenih buntovnika, te je najbolje znao iskoristiti glazbu i audio-vizualne efekte. Hvala ti Rogere!

Set lista:

Speak to Me
Breathe
One of These Days
Time
Breathe (Reprise)
The Great Gig in the Sky
Welcome to the Machine
Déjà Vu
The Last Refugee
Picture That
Wish You Were Here
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2
Another Brick in the Wall Part 3

2. dio
Dogs
Pigs (Three Different Ones)
Money
Us and Them
Smell the Roses
Brain Damage
Eclipse

Bis
Mother
Comfortably Numb

Autori: Nikola i Zorislav Knežević

Foto: Nikola Knežević