“Srbenka” osvojila Doc Alliance nagradu u Cannesu
13. svibnja 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

“Srbenka” osvojila Doc Alliance nagradu u Cannesu

“Srbenka”, novi film Nebojše Slijepčevića, proglašen je dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih ktiričara, sastavljenih od članova 7 prestižnih filmskih festivala Europe.

Film “Srbenka”, redatelja Nebojše Slijepčevića dobitnik je 11. Doc Alliance nagrade, dodijeljene u subotu, 12. svibnja, na filmskom festivalu u Cannesu.  Dokumentarce za ovu prestižnu nagradu predlaže žiri sedam velikih filmskih festivala okupljenih u dokumentarnu alijansu. Među ovogodišnjim kandidatima – po jedan film sa svakog festivala – upravo je “Srbenka” proglašena najboljim dokumentarnim filmom prema izboru sedmeročlanog žirija filmskih kritičara i tako postaje prvi hrvatski dobitnik Doc Alliance nagrade!

Članovi žirija su se složili da je „Srbenka“ „vrlo važna te istovremeno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj.“

“Srbenka” prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Za Doc Alliance nagradu “Srbenka” je nominirana kao kandidat Visions du Réel filmskog festivala na kojem je dobio i posebno priznanje žirija. Svoju hrvatsku premijeru imat će na Motovun Film Festival (24.-28.7.), a nakon ljeta odlazi u redovnu kino-distribuciju. Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

Doc Alliance, inicijativa posvećena promociji i razvoju dokumentaristike, rezultat je partnerstva sedam europskih festivala dokumentarnog filma: CPH:DOX (Danska), Doclisboa (Portugal), Docs Against Gravity FF (Poljska), DOK Leipzig (Njemačka), FID Marseille (Francuska), Jihlava IDFF (Češka) i Visions du Réel (Švicarska).

Kratki intervju s redateljem Nebojšom Slijepčevićem pogledajte ovdje.