RECENZIJA: Willie Nelson – “Last Man Standing” – ostati sam ne mora uvijek značiti da je zabava gotova
21. svibnja 2018.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Willie Nelson – “Last Man Standing” – ostati sam ne mora uvijek značiti da je zabava gotova

Definitivno, ono što Willie Nelson puši je i više nego ljekovito. Čovjek koji u svojoj oamdeset petoj (?!?) godini snima tako svjež album sigurno puno duguje ljekovitom bilju kojim se na svojim turnejama relaksira u svojemu čuvenom tour busu.

Osamdeset pet godina bilo mu je dovoljno da snimi sedamdeset tri albuma, ali kako je krenulo u zadnje vrijeme, možda se uskoro broj godina i albuma i opasnije približe. “Ain’t it funny, how time slips away?”, pjevao je u svom hitu još početkom šezdesetih godina, a danas, kada je od toga prošlo više od pedeset godina, njegove referencije na vrijeme su ponešto i drugačije.

“I don’t wanna be the last man standin’,
Or wait a minute maybe I do,
If you don’t mind I’ll start a new line,
And decide after thinkin’ it through…“

Stihovi naslove pjesme novoga albuma, (btw genijalnog naslova, iako pamtimo i film istog naslova “Ubij ih sve i vrati se sam“ tematike s Bruceom Willisom, ovdje naslov u potpunosti odgovara temi) daju nam do znanja da je Willie u potpunosti svjestan i sebe i dobi i vremena, ali ne pada mu na pamet predaja, dapače uživa još uvijek i u životu i u onome što radi.

A ono što radi je glazba, i to odlična glazba koju nam daruje već više od šezdeset godina i planira to raditi dalje.

“It’s gettin’ hard to watch my pals check out,
Cuts like a wore out knife,
One thing I learned about runnin’ the road,
Is forever don’t apply to life…“

Ekipa mu se dobrano osula, kako sam kaže, Waylon (Jennings), Ray (Price), Merle (Haggard) i Norro (Wilson) nisu više tu, ali sâm Willie se ne brine pretjerano za sebe nego više brine za druge.

“ I still got a lotta good friends left,
And I wonder who the next will be…“

Na  posljednjem albumu “You Want It Darker“, jedan od otprilike Willievih vršnjaka, Leonard Cohen, sveo je svoje životne račune i u jednostavnom oproštaju od svijeta rekao “I’m Ready My Lord“, ali Willie ni ne pomišlja na nešto slično i u jednom od najgenijalnijih i najduhovitijih stihova koje sam čuo u zadnje vrijeme kaže “…bad breath is better than no breath at all…“.

Album je ovo u kojem jedan čili osamdesetpetogodišnjak izaziva i pjeva o tome kako je napokon došao petak i kako je spreman na razvaljivanje.

“Get down the fiddle and break out the bow,
Take off the gloves and throw down the hole,
Worked hard all week my back is sore,
It’s Friday night I’m ready to roar…“

Album je ovo na kojemu nismo dobili samo Willijevo ruganje godinama i vremenu, na kojemu ne saznajemo kako je  loš zadah bolji nego da si mrtav ili kako je nakon teškog radnog tjedna stigao petak za tulumarenje, album je ovo na kojemu smo dobili i klasičnog Willie Nelsona u najboljoj formi na koju nas je navikao tijekom svih ovih godina. Imamo tu svega, od čistog rock’n’rolla do honky-tonka, Texas swinga i balada kakve samo on zna napraviti.

Na pamet mi pada stih jednog od rijetkih još živućih legendi i skoro njegova vršnjaka Krisa Kristoffersona koji u svojoj genijalnoj pjesmi “The Pilgrim, Chapter 33“ kao da piše o Williju…

“…he’s a poet, and he’s a picker,
he’s prophet and he’s a pusher,
he’s a pilgrim and a preacher,
and a problem when he’s stoned,
he’s a walkin’ contradiction,
partly truth and partly fiction,
takin’ every wrong direction,
on his lonely back home…“

Uglavnom, nabavite si ovaj album i uživajte u glazbi Willie Nelsona, a siguran sam da nećemo dugo čekati na opet nešto novo od ovoga starog outlawa, jer ljekovito bilje definitivno produžuje život. A kako stari hipik kaže, definitivno planira još neko vrijeme ostati tu.

“… heaven is closed, and hell’s overcrowded,
so I think I’ll just stay where I am…“

Na kraju ne moram ni reći kolika mi je želja ući na prednja vrata Willijeva tour-busa, samo proći kroz njega i izaći na stražnja vrata. Naravno i putem par puta dobro udahnuti taj “svježi“ zrak. Siguran sam da bi mi to produljilo život barem za tjedan dana.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5