Magnifico, Dječaci i Wolfram prva revijalna imena 11. Demofesta u Banjoj Luci
22. svibnja 2018.
Music Box (9744 Članci)
Podijeli

Magnifico, Dječaci i Wolfram prva revijalna imena 11. Demofesta u Banjoj Luci

Banjalučki Demofest donosi dio revijalnog programa 11. izdanja najvećeg festivala demo bendova na Balkanu i šire.

Prve festivalske večeri, u četvrtak 19. srpnja, posjetitelje će na tvrđavi Kastel zabavljati regionalne glazbene zvijezde. Tako će nakon prvog polufinalnog natjecanja zasvirati Magnifico & The Serbian Army Orchestra (SLO/SRB), Dječaci (HR) i Wolfram (SRB).

Robert Pešut, kojeg poznajemo pod umjetničkim imenom Magnifico, slovenski je glazbenik poznat po hitovima “Samo malo”, “Hir aj kam hir aj go”, “Giv mi mani”, a slavna “Pukni zoro” već neko vrijeme nosi teret izmišljene legende. Magnifico je na sceni prisutan skoro tri desetljeća, a njegova glazba je spoj žanrova kao što su funk, disco, rock, ali i truba te špageti-vestern melodija. Kao solo umjetnik, iza sebe ima 12 albuma, a također je autor glazbe za nekoliko kinematografskih ostvarenja. Magnifico će u Banjoj Luci premijerno zasvirati upravo na Demofestu, a pratit će ga The Serbian Army Orchestra (Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”) s kojim nastupa već nekoliko godina. Ovaj prateći orkestar čini više od 30 članova, što je dokaz pravog spektakla koji će dogoditi prve večeri festivala.

Iste večeri na pozornicu Demofesta će se popeti i hvaljeni hip hop trio Dječaci iz Splita, kojeg čine Vojko Vrućina, Ivo Sivo i Zondo. Dječaci su nastali 2005. godine, objavili su albume “Drama” (2008), “Istina” (2011) i “Firma” (2015), a na Demofest donose pravi arsenal hip hop bombi, kao što su “Dalmacija”, “Lovrinac”, “Zoni ti si lud”, “Krek kuća”, “Struja” i mnoge druge. Iza sebe imaju i veliki broj suradnji s regionalnim glazbenicima, kao i nastupe širom ex-Yu te nekoliko glazbenih nagrada. Treba napomenuti i to da Vojko Vrućina trenutno hara top listama s aktualnim solo albumom “Vojko” i singlovima “Zovi čovika”, “Pasta Italiana” i “Ne može”, koji bilježe milijunske preglede na servisu YouTube, a od kojih ćemo neke imati priliku čuti i na Demofestu.

Prvu noć festivala publika će u revijalnom programu slušati i novosadski Wolfram, bend koji je osvojio treće mjesto na posljednjem izdanju Demofesta. Wolfram se smatra svježim dahom alternativne glazbe na Balkanu, a krasi ih zvuk koji je kombinacija žestokih riffova i elektronike, kao i ženskih i muških vokala, a na novim pjesmama odlučili su da u ovaj spoj dodaju i etno motive.

Ovogodišnji Demofest će biti održan od 19. do 21. srpnja u prostoru tvrđave Kastel u Banjoj Luci.

Foto: Marko Delbello Ocepek