IZVJEŠĆE/FOTO: Prošle godine Prophets of Rage, sada Body Count! Što je sljedeće?
20. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Prošle godine Prophets of Rage, sada Body Count! Što je sljedeće?

“Vruće”, “Zagušljivo”, “Nismo mogli disati”, samo su neki od žalopojki određenih posjetitelja koji očito nikada nisu bili na metal koncertu pa ne znaju kako je to. Čak su išli i do toga da navodno 500 ljudi nije moglo ući u Boćarski Dom. Body Count nije za gospodu, gospodo! 

Naravno da je bilo vruće, naravno da su jedva svi stali u Boćarski dom, tri tisuće duša ukupno na rasprodanom koncertu benda kultnog statusa koji je 90-ih godina postao sinonim za glazbeni bunt. On traje i danas u vremenima kada je možda opasno jasno i glasno govoriti, vremenima kada nije jednostavno otpjevati “Cop Killer”.

Prije nego što su veterani stupili na pozornicu, odgledali smo i odslušali dvije predgrupe, belgijski groove metal bend Powerstroke i britanski punk/rock/HC/grime bend Astroid Boys. Ne slušam baš toliko metal da mogu reći nešto posebno o njima, potonji je imao zanimljivi sound jer je koristio i elektroniku. A i pjevač je pogledao par puta u objektiv pa smo si već de facto prijatelji. Šala mala, ali dečki iz obje grupe su dobrano prodrmali zidove Boćarskog doma koji ovako žestoke bendove nije još ugostio ili ih nije dugo ugostio. Za neke neprikladno mjesto i s lošim zvukom, ali rekao bih da je zvuk bio ok i da nije s te strane bilo previše problema, osim kod predgrupa gdje se osjetila u više navrata mikrofonija. Ali ovo je metal koncert, who gives a fuck about sound! I Metallica je bila očajna na zagrebačkom Hipodromu pa nitko o tome nije pisao.

Astroid Boys (foto: Nikola Knežević)

Službeno osoblje Body Counta počelo je pred nastup polako obljepljivati pozornicu žutom trakom, obilježavajući mjesto zločina, mjesto gdje stupaju cop killeri, HC-ovci među HC-ovcima, crossover thrash metalci iz Los Angelesa. I Ice-T i Ernie C bili su na pozornici, osnivači ovog benda, veterani ovog glazbenog žanra koji i u 60. godini života znaju prodrmati publiku i pokazati energiju na kojoj mogu zavidjeti i neki puno mlađi bendovi.

Nastup su započeli s novim i relativno novim pjesmama,  obradom sa zadnjeg studijskog albuma “Bloodlust” (2017.) – “Raining In Blood/Postmortem 2017” thrash metal velikana Slayer, zatim “Manslaughter” (2014.), a onda se vratili na dobre stare albume zbog kojih smo zavoljeli Body Count. U pitanju su prvi i drugi album, “Body Count” i “Born Dead”, a na set listi su se našli hitovi poput “There Goest The Neighbourhood”, “Necessary Evil” i nezaobilazna i u početku karijere zabranjivana pjesma “Cop Killer”. Zadnji studijski album još je jednom dokazao da Body Count nisu spremni za mirovinu te smo čuli i odličnu “Black Hoodie” koja je možda i svojevrsni nastavak spomenutog kontroverznog prvog velikog hita.

Set lista je bila jako kratka pa je i koncert trajao nekih sat i 20 minuta, mogu reći i očekivano te ništa već neviđeno. Zbog velike vrućine i sparine ova duljina trajanja je bila taman. Do kraja koncerta su još izveli obradu pjesme Suicidal Tendenciesa, “Institutionized”, još jedan stari hit “Born Dead” te “This Is Why We Ride” sa zadnjeg albuma. Puno novih pjesama, ali odličnih novih pjesama popunilo je ovaj koncert, a kako kažu riječi pjesme – “Cops can’t do shit, these streets are blood red, so we leave the block and we load the guns. And we want revenge, until revenge comes. And this is why we ride”. U prijevodu, njihova misija nije gotova, njihova glazba još nije zastarjela, njihova poruka još nije svima odaslana. Ovi glazbeni buntovnici ponovno vladaju i ne smiju stati. A što se tiče Ice-T-ja, došao je u pratnji svoje supruge Coco T i njihove djece koji su zajedno sa svojim bliskim prijateljima sjedili na stolicama na pozornici iza benda. Jako simpatično je sve izgledalo. No, jeste znali da Ice-T ima novo ime? Više se ne zove Ice “mother fucker” T, ne, to nije njegovo ime. On se danas zove Ice “mother fucker” T, bitch. Tako je započeo koncert i dočekan s ovacijama i oduševljenjem publike i to nakon 21 godine i premijernog koncerta 1997. godine kada su promovirali treći studijski album. Dobrodošli uvijek!

Foto: Nikola Knežević