Tabor Film Festival predstavio filmove u međunarodnoj konkurenciji i pobjednika natječaja za bendove!
27. lipnja 2018.
Music Box (10729 Članci)
Podijeli

Tabor Film Festival predstavio filmove u međunarodnoj konkurenciji i pobjednika natječaja za bendove!

I ove će godine na Tabor Film Festivalu biti prikazano više od 200 kratkometražnih filmova, a u nikad bogatijoj međunarodnoj konkurenciji natjecat će se i pobjednici festivala u Oberhausenu, Cannesu i Allecyju, kao i film “Negativan prostor” koji je nominiran za Oscara.

Glazbeni žiri TFF-a je za pobjednike natječaja odabrao bend MART iz Slovenije. Luka Tomac, Ivan Mrvoš, Boris Štromar i Leo Novosel nova su imena u popratnom sadržaju festivala kao što su predavanja, radionice, promocije knjiga, beer yoga itd.. Filmove u međunarodnoj konkurenciji koji se natječu za festivalski Grand Prix čini 30 filmova iz čak 22 kinematografije, čime ovogodišnji glavni filmski program Taboru donosi obilježje „svijeta u malom“. Među izvrsnim filmovima svakako treba spomenuti kineski igrani film „Nježna noć“ redatelja Qiu Yanga koji je pričom o majci čija je kći nestala osvojio Zlatnu palmu u Cannesu. S festivala u Oberhausenu dolazi pobjednički film „Mrlje i ogrebotine“ litvanskog redatelja Deimantasa Narkevičiusa, koji u eksperimentalnom žanru podsjeća na postavljanje opere Jesus Christ Superstar 1970-ih u Vilniusu, što je bio važan događaj u litvanskoj alternativnoj kulturi sovjetske ere. U svijetu glazbe ostaje i švedski animirani film „Teret“, dark-mjuzikl redateljice Niki Lindroth von Bahr, koji u svojoj turneji svjetskim festivalima niže brojne nagrade, poput one u Annecyju ili Clermont-Ferrandu. Izvrsnim filmovima međunarodne konkurencije pridružuje se i ovogodišnji kandidat za nagradu Oscar, francuski animirani film Negativan prostor autorâ Maxa Portera i Rua Kawahate, u kojem se o odnosu oca i sina govori kroz umjetnost pakiranja kovčega. Tematska raznolikost i kvaliteta autorskih pristupa zadovoljit će i najprobirljivije filmoljupce, a o najboljim filmovima ove će godine odlučivati tročlani žiri kojeg čine prošlogodišnji pobjednik Tabor Film Festivala, njemački redatelj i dizajner Volker Schlect, filmska teoretičarka Jennifer Lynde Barker te beogradski filmski redatelj Stefan Ivančić.

U domaćoj konkurenciji Tabor Film festival donosi svjetsku premijeru igranog filma „Sava raka tika taka“ redatelja Vjerana Vukašinovića, priču o četvero mladih koji traže posebno mjesto uz Savu kako bi proslavili rođendan, no idealan plan za proslavu malo po malo im propada.

Bend iz Ajdovščine MART pobijedio je na natječaju za bendove koji je TFF organizirao u suradnji s ljubljanskim Radio Študentom, a konkurencija u završnom krugu bili su im bendovi Alive, Playground Hustle, Spleen G i The Margins. MART je ovom pobjedom dobio priliku da zasvira u subotu, 7. srpnja na prekrasnom Sunset stageu s kojeg puca pogled na zagorske brege.

Pivovara Medvedgrad novi je partner Tabor Film Festivala. U Medvedgrad korneru će se osim u vrhunskom craft pivu moći uživati i u predavanjima, promocijama knjiga i radionicama. Aktivist Luka Tomac promovirat će svoju knjigu „Priče s prve fronte klimatskih promjena“ dok će mladi genijalac iz Solina Ivan Mrvoš, koji je poznat po svojim pametnim klupama, održati predavanje „Od ideje do osvajanja svijeta“. Boris Štromar će na svom „Star partyju“ upoznati sve s astronomijom i zvjezdanim nebom iznad Desinića. Posjetitelji će između ostalog u petak, subotu i nedjelju u 10:30 u atriju dvorca moći prakticirati beer yogu pod vodstvom Lea Novosela.

Festivalske ulaznice po cijeni od 225 kuna, u koje je uključen kamp, mogu se kupiti do početka festivala. Na dan će koštati 270 kuna. Rezervacije kampa obavezne su na adresi kamp.tff@gmail.com. Za sve posjetitelje s važećom ulaznicom osigurano je i 50% popusta na kupanje u Termama Tuhelj i Termalnom parku Aqualuna (Podčetrtek, Slovenija), kao i 50% popusta na karte za bus prema Desiniću u suradnji s Presečki grupom.

Dnevne ulaznice (kamp uključen)
Četvrtak, 5. srpnja: 85/100 kn (12/14€)
Petak, 6. srpnja: 105/130 kn (15/18€)
Subota, 7. srpnja: 105/130 kn (15/18€)
Nedjelja, 8. srpnja: 65/80 kn (9/11€)