IZVJEŠĆE/FOTO: Počeo 16. po redu Seasplash festival!
20. srpnja 2018.
Music Box (10956 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Počeo 16. po redu Seasplash festival!

Svih pet pozornica na štinjanskom poluotoku u četvrtak, 19. srpnja je pušteno u pogon! Otvorenjem 16. po redu Seasplash festivala započelo je višednevno okupljanje ljubitelja duba, reggea i srodnih glazbenih žanrova.

Nekadašnja austrougarska Fort Punta Christo od sada je, pod organizacijskom palicom Pozitivnog ritma, ponovno domaćin najvećeg domaćeg dub i reggae događaja – Seasplash festivala. Osim prekrasne lokacije koja posjetiteljima omogućuje kampiranje gotovo uz samu obalu, Seasplash se ponovno iskazao podužim popisom domaćih i inozemnih glazbenika od kojih su neki već u četvrtak otvorili svih pet dobro poznatih pozornica prigodnih naziva. Mainsplash, Dubsplash, Elektrosplash, Soundsplash te mnogima najdraži za potrebe dnevnog chillanja – Beachsplash, lokacije su na kojima će tijekom četiri dana nastupiti više od osamdeset izvođača o čemu ćemo vas uredno izvještavati.

Prvi dan je tako, osim pristizanja prvih kampera, obilježila pozitivna atmosfera od strane dobro uigranog organizacijskog tima pa nije bilo uobičajene strke i panike koja često nastaje pred bilo kakvo otvorenje. Sve se rješava laganini, u hodu – baš u duhu našeg omiljenog, morskog „malog-velikog“ festivala. Prvi basevi čuli su se već u popodnevnim satima iz Boca Sound Systema na plaži koji će i ostati „pokrovitelj“ nastupa na Beachsplashu do zatvaranja festivala. Na putu do obale, primijetili smo nove tuševe i toalete u kampovima, a po silasku na prostor pozornice dočekao nas je i novi način plaćanja. Osim što su organizatori zaista uzeli u obzir čak i one sitne propuste od prošlih godina koji se odnose na samu infrastrukturu festivala, ove godine ušli su u korak i s modernim načinom festivalskog plaćanja. Na Seasplashu tako od sads možete zaboraviti na standardne vouchere i pozdraviti bezgotovinsko, takozvano „top-up“ plaćanje omogućeno kodom na vašim narukvicama.

No, vratimo se na glazbu. Za atmosferu prve večeri bitno je spomenuti festivalski duo kojeg su činili U-Roy i Mad Professor, publici poznati već od ranih devedesetih. Budući da je Mad Professor nažalost prošle godine u zadnji trenutak morao otkazati svoj nastup, bio je ovo lijep poklon vjernim posjetiteljima Seasplasha. Publika je njegovim zajedničkim nastupom s kolegom U-Royem bila naprosto oduševljena, a euforija se nastavila nastupom sljedećih dub velikana – Chanel One. Ne treba zaboraviti ni domaći reggae sastav One Dread koji je nakon prošlogodišnjeg nastupa na samom otvorenju Seasplash festivala i ovoga puta uveseljavao ekipu.

Veselo je bilo i na ostalim lokacijama unutar tvrđave. Munchiesi su svojim sound sistemom otvorili Soundsplash, a kako zvuči festivalski sistem mogli smo čuti na Elektrosplashu. Dubsplash je pak prve večeri iznimno, na radost onog nešto rasplesanijeg dijela publike, ugostio drum’n’bass ritmove no već druge večeri se na njega vraća dub.

Osim glazbenih sadržaja teško je ne primijetiti i one ostale. Nino Orepić, član glazbenog sastava Naturalna Mistika, ove je godine zadužen za radionicu intuitivnog bubnjanja koja se održava u tvrđavi svakog dana trajanja festivala u vremenu od 19 do 21 sat, a hvalevrijedna ideja je i ona ArtSplash kolonije. Ova umjetnička platforma osnovana je s ciljem predstavljanja različitih aspekata i područja vizualne umjetnosti i kulture te okupljanja i umrežavanja umjetnika koji su zaslužni i za vizualno uređenje festivalskog prostora. Držite stoga oči otvorenima jer ćete na svakoj festivalskoj lokaciji moći pronaći neki od brojnih radova.

Za sve vas željne fizičke aktivnosti, tu su ples na svili, žongliranje i joga, a na rasporedu ćete pronaći i radionice video produkcije te sound system kulture. No, radni tjedan polako završava pa se u petak očekuje i nešto veći broj posjetitelja, ali i užarenija atmosfera na svim pozornicamaa. Ovim putem ćemo posebno istaknuti domaći dvojac Kali Fat Dub koji starta u 00:45 na Mainsplashu te naravno neizostavne Digitronce, pionire domaće dub scene i starosjedioce festivala koji će zauzeti Dubsplash od 3 ujutro.

Idemo stoga backpack na ramena, hammock pod ruke i trk do Štinjana!

Foto: Matija Marić