IZVJEŠĆE/FOTO: Još jedna pobjeda ljubavi, ovoga puta u Sl. Brodu uz Bajagu i brojne druge
26. kolovoza 2018.
Nikola Knežević (2434 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Još jedna pobjeda ljubavi, ovoga puta u Sl. Brodu uz Bajagu i brojne druge

Završen je 3. Slavonija fest CMC 200, koji je i ove godine pokazao da je jedan od najvećih i produkcijskih najboljih  festivala u tom dijelu Hrvatske.

Razglas, rasvjeta, produkcija, pozornica, organizacija, line up, sve je bilo na visokoj razini, a lokacija, tvrđava Brod, sama po sebi je još jednom disala punim plućima. Glavna festivalska večer, održana u subotu, 25. kolovoza, pokazala je da festival svake godine letvicu podiže sve više.

Večer je otvorio najnagrađivaniji bosansko-hercegovački bend, Emir & Frozen Camels, koji se predstavio u najboljem svjetlu, s mini nastupom prožetim najvećim hitovima gdje mi je zadovoljstvo bilo čuti najveći hit “Ne pitaj me” s prvog studijskog albuma “San” iz 2000. godine s kojim se ovaj bend odmah probio kroz gustu glazbenu scenu u regiji. Žestoki i konkretni, sjajno su otvorili Slavonija fest koji je nastavljen koncertom grupe Pravila igre. Imaju obožavatelja i u Slavonskom Brodu, što se vidjeli po djevojkama koje su bile tik uz ogradu, neke i s majicama na kojima se nalaze slike članova benda, a bilo je i vriske, pogotovo upućene pjevaču Ivanu Penaziću. Uslijedili su slavonski prvaci pop zvuka, Fluentes, s još jednim akustično-električnim vrlo dobrim nastupom, a tu su bili i Flyer, bend koji već godinama svojim veselim, pop funky ritmom osvaja radijske postaje i slušatelje. Na pozornicu Slavonija festa vratila se i Teška industrija i po prvi put se na CMC 200 predstavila s novom pjevačicom, a žestoki nastup imala je i Komuna, bend okupljen oko Mirka Šenkovskog Geronima, Brođanina koji se vratio svojoj prvotnoj ljubavi, rock and rollu.

I onda 4 asa za kraj Slavonija festa, prvo Artan Lili, beogradski noise pop prvaci prilikom čijeg nastupa je već počela kiša, ali to ih nije spriječilo da dostave žestoke zvukove i zadrže publiku ispred pozornice. Kiša je otjerala jedan dio njih, ali većina je ostala jer trebalo se još štošta dobroga čuti do kraja večeri. Na red su došli veterani pop zvuka, Neki to vole vruće, Šomi i Jimmy koji su izveli najveće uspješnice ovog benda, poput “Medu moj i šećeru”, ” Reci da” i “Jeans generacijea”. Potom je došlo vrijeme na miljenike brodske publike, Slavonce iz Opće opasnosti, bend kojeg koliko god puta Brođani gledali i slušali uvijek ih doživljavaju i dočekuju s istim žarom. Nevjerojatna energija i koncert koji je trajao 40-ak minuta i koji je savršeno pripremio teren za headlinera večeri, ali i cijelog festivala, Bajagu & Instruktore.

Kako je rekao kolega novinar i prijatelj Marin Kovačević iz Posavske Hrvatske, na ovaj trenutak se čekalo 32 godine i 9 mjeseci, povratak Bajage u Slavonski Brod. Nastup koji je trajao nešto manje od 2 sata podsjetio nas je na najbolje trenutke ex-Yu scene, ali i na najbolje trenutke regionalne rock glazbe. “Godine prolaze”, “S druge strane jastuka”, “Verujem, ne verujem”, “Moji drugovi”, puno je toga sjajnoga u njegovoj briljantnoj karijeri, a puno je i poklonika njegove glazbe koji znaju cijeniti prave kantautore i ljude. Ali i ljubav jer ipak jedino što trebaš u životu je ljubav u bilo kojem obliku. Tako je i završio koncert s bisom i “All You Need Is Love” te još jednom dokazao da je ljubav pobijedila, da glazba ne poznaje granice, da glazba spaja, oduševljava, zaljubljuje i što je najvažnije, liječi sve rane.

Između 4 i 5 tisuća posjetitelja se nalazilo u tvrđavi Brod, a da nije bilo kiše uvjeren sam da bi bilo i više, ne samo zato što je u pitanju festival na kojem se ne naplaćuje ulaz, nego i zato što ovakav festival nema nitko u Slavoniji, s ovakvom produkcijom, ovakvim line up-om i dvodnevnim programom. A to je nešto što Slavonski Brod treba imati i zaslužuje kao rock grad.

Foto: Nikola Knežević