Legendarni Norman Jay MBE u The Garden Brewery
10. rujna 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Legendarni Norman Jay MBE u The Garden Brewery

Norman Jay MBE, nesumnjivo jedan od najcjenjenijih i napopularnijih DJ-eva na svijetu, po prvi puta dolazi u The Garden Brewery u četvrtak 13. rujna.

Suosnivač legendarnog Good Times Sound Systema i londonske radijske stanice KISS FM, Jay je njegovao “Rare Groove” scenu i pomicao granice rastuće plesne kulture u UK-u koju je neizmjerno obilježio, a gotovo 40 godina okuplja gomile oko Notting Hill Carnivala, te ga je britanska kraljica nagradila titulom MBE za zasluge u glazbi.

Odrastajući na očevoj kolekciji ploča, do vremena kasnih 70-ih slovio je kao novi autoritet za suvremenu afro-američku glazbu uključujući funk,  disco,  soul  i jazz  fusion.  Inspiriran klupskom scenom New Yorka, Norman je s bratom Joeyem izgradio Good Times Sound System, svirajući funk, soul i disco na Notting Hill Carnivalu. Zacementirao je svoj ugled kao suosnivač, tada piratske radijske postaje, KISS FM, a Jay je ujedno iskovao termin i njegovao “Rare Groove” scenu, te osigurao da radijem dominira najbolje od groovea 70-ih i 80-ih. Na klupsku kulturu je utjecao otvaranjem kluba High On Hope i labela Talkin’ Loud kojeg je osnovao s Gillesom Petersonom i pokrenuo acid jazz scenu.

Tijekom 80-ih i 90-ih Jay je nastavio graditi ugled jednog od najpopularnijih DJ-eva, svirajući pred punim klubovima gdje god da ode, a zvukove undergrounda i rijetki groove uspješno je plasirao u mainstream. Britanska kraljica nagradila ga je titulom MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) za zasluge u DJ-ingu i glazbi, čime je postao prvi DJ nagrađen tom nagradom.

 

2017. objavio je “Mister Good Times” kompilaciju koja je uhvatila iskreni duh Good Times projekta, a trenutno i dalje svoje legendarne Good Times večeri predstavlja na odabranim lokacijama u UK-u. Nastavljajući svoj rad kao radijski urednik, i svirajući eklektični miks plesne glazbe po cijelom svijetu, Norman Jay MBE ostaje na kormilu klupske kulture, pretvara brojne generacije u glazbene zaljubljenike, predstavlja nove zvukove i nikada ne zaboravlja svoje korijene čime jamči “Good Times”.

Za pultom će mu se u The Garden Brewery pridružiti Nick & Pepi, Adriatic Coasting duo. Ovo je i službeni after-party otvorenja Zagreb Burger Festivala koji će od 13.-23. rujna preuzeti Strossmayerov trg, zajedno s The Garden Brewery kao službenim pivom.

Ulaznice za Normana Jaya u The Garden Brewery dostupne su u sustavu Entrio.hr po cijeni od 70 kn u pretprodaji i 90 kn na ulazu.

Foto: Dean Chalkley