Najavljen bogati program 28. izdanja festivala Jazz.hr/jesen!
11. rujna 2018.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

Najavljen bogati program 28. izdanja festivala Jazz.hr/jesen!

Ovogodišnji, 28. po redu festival Jazz.hr/jesen, koji će se održati od 17. do 21. listopada održat će se u Jazz i Cabaret clubu Kontesa.

Predstavit će se niz uglednih jazz glazbenika i sastava, kao što je bilo svih tih godina. Naime, na ovom su festivalu, među ostalima, nastupile zvijezde jazza kao što su Charles Lloyd, Ravi Coltrane, Vienna Art Orchestra, Miroslav Vitous, James Carter, Monty Alexander, James Morrison, Jon Faddis, New York Voices, Richard Bona, Michel Camilo, Charles Tolliver, Randy Brecker, Vijay Iyer, Brad Mehldau, Jim Hall, Lee Konitz, Bob Brookmeyer, Paquito D’Rivera, Jason Moran, Gonzalo Rubalcaba, Gary Bartz, Danilo Perez, Ernie Watts, Uri Caine, Maria Schneider, Oregon, Chico Freeman, Steve Kuhn, Bugge Wesseltoft, Chris Potter, Ray Anderson, Mike Mainieri i Gerald Clayton. Osim toga, organizator, Hrvatsko društvo skladatelja, ustraje na konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene.

Ovogodišnji festival svojim će nastupom otvoriti Samo Salamon Bassless Trio s gostom, jednim od najboljih svjetskih usnih harmonikaša, inovativnim Howardom Levyjem. Počasni građanin svojeg rodnog grada Geela, višestruko nagrađivani svestrani belgijski pijanist i skladatelj Jef Neve nastupit će sa svojim trijom. Poljski Marcin Wasilewski Trio na zagrebačkom će koncertu predstaviti novi album “Live”, svoje peto diskografsko izdanje za diskografsku kuću ECM koju su kritičari DownBeata i ove godine proglasili najboljom. Gitarist i skladatelj Zoran Majstorović će uz svoj međunarodni trio predstaviti vibrafonista Joea Lockea kojeg je u ovogodišnjem izboru Međunarodna udruga jazz novinara proglasila najboljim sviračem vibrafona i srodnih glazbala na svijetu. Sa svojim stalnim kvartetom nastupit će američki trubač i skladatelj Ambrose Akinmusire jedan je od najcjenjenijih jazz glazbenika današnjice kojeg su i ove godine kritičari DownBeata proglasili najboljim jazz trubačem na svijetu.

Festival Jazz.hr/jesen poznat je i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će Ambrose Akinmusire dan poslije nastupa u Kontesi održati glazbenu radionicu na Muzičkoj akademiji. Cijeli program pogledajte OVDJE.