Spotify napravio veliki poslovni potez u korist nezavisnih glazbenika!
20. rujna 2018.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Spotify napravio veliki poslovni potez u korist nezavisnih glazbenika!

Spotify, jedna od najvećih svjetskih digitalnih glazbenih platformi, od 20. rujna je pokrenula novu opciju, a koja ide na ruku nezavisnim izvođačima.

Ako imate pjesmu koja zaslužuje izlazak na tržište, a odbile su vas diskografske kuće ili ne želite s njima sklopiti ugovor, Spotify od sada omogućuje svim nezavisnim glazbenicima besplatno podizanje glazbe na njihov servis bez ikakvih ugovora, izdavačkih kuća ili posrednika. Iako je sustav za sada u beta razvoju za vjerovati je kako će ih ova opcija vratiti iz nevolja u kojima su se našli proteklih mjeseci, ali je za očekivati i kako će biti konkurencija drugim servisima. Ujedno će približiti digitalni servis kao uslugu svim glazbenicima.

Jasno je kamo Spotify cilja, imati i jednu i drugu stranu na svojoj strani, zadovoljiti i diskografe, ali i one koji ne žele imati posla s izdavačkim kućama. Sve se odvija preko platforme Spotify For Artists koja ima više od 200 tisuća korisnika, prema podacima iz lipnja. Još treba pričekati reakciju diskografa kojima će ovo biti, možda, rak rana za buduće poslove i ugovore.

No, vidjet ćemo što će se događati u budućnosti jer Spotify ovih tjedana i mjeseci vežu ne baš dobre vijesti, završili su na sudu zbog spolne diskriminacije, kršenja prava kod isplata te klevete. A prošlog mjeseca je Warner Music Grupa likvidirala cijeli kapital u Spotifyju što im je donijelo kapital od 504 milijuna dolara, dok je ovaj digitalni servis u srpnju bio u gubitku od 461 milijuna dolara nakon što su Sony i Warner prodali više od bilijun dolara u dionicama ovog giganta.

Podsjećamo, Spotify i dalje nije prisutan u Hrvatskoj i nema naznaka da će se nešto promijeniti.