Najvažnija nagrada za europske skladatelje filmske glazbe ove godine u Puli
4. listopada 2018.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Najvažnija nagrada za europske skladatelje filmske glazbe ove godine u Puli

Camille Awards, nagrada koju struka dodjeljuje europskim skladateljima za ostvarenja u području filmske glazbe, ove godine dodjeljuje se u Hrvatskoj.

Ceremonija će se odviti u sklopu International Sound & Film Music Festivala (ISFMF) 20. listopada u Puli. Dodijelit će se nagrade za najbolju orkestralnu glazbu, najbolju električno-akustičnu glazbu te za najbolju originalnu glazbu za seriju. Ceremonija je i humanitarnog karaktera jer će se sva sredstva prikupljena tijekom večeri iskoristiti za opremanje glazbenog odjela Gimnazije u Puli.

Camille Awards, uz suradnju s ISFMF-om, organizira ECSA, Europski savez skladateljskih društava (European Composer & Songwriter Alliance): krovna udruga koja okuplja preko 50 strukovnih organizacija europskih skladatelja iz 25 europskih država. Uz svoju primarnu zadaću poboljšanja statusa europskih skladatelja i njihovih prava, ECSA organizira niz kulturnih i umjetničkih projekata kojima se promovira suvremena europska glazba svih žanrova. Nagrada Camille Awards je sufinancirana iz programa Creative Europe Europske Unije koji potiče kulturni i audiovizualni sektor.

Osim nove lokacije, nagrade za najbolje europske skladatelje prvi se put odvijaju pod imenom Camille Awards prema velikom francuskom skladatelju Camilleu Saint-Saënsu koji je 1908. godine napisao glazbu za film „Ubojstvo Vojvode od Guise“, što se smatra prvom filmskom glazbom u povijesti. Dosad su se nagrade dodjeljivale pod nazivom Grand Scores Awards u sklopu Berlinalea, tj. Berlinskog filmskog festivala. Preseljenje iz njemačke prijestolnice na istarski poluotok označit će dodatno pojačanje ISFMF-u, već svjetski priznatom festivalu filmske glazbe koji šestu godinu zaredom u Lijepu Našu dovodi najistaknutija imena iz svijeta filmske glazbe poput Jean-Michael Bernarda i Michaela Minklera, a ove godine održat će se od 19. do 21. listopada u Puli.

Foto: Ilustracija