Ugledni regionalni filmaši u žiriju Cinehill Motovuna
7. srpnja 2023.
Music Box (11017 Članci)
Podijeli

Ugledni regionalni filmaši u žiriju Cinehill Motovuna

Cinehill Motovun sve je bliže, natjecateljski program krcat je atraktivnim naslovima s prestižnih festivala,  a čak njih 13 iz glavnog programa natječu se za Propeler Motovuna.

Pobjednički naslov odabrat će tročlani žiri u čijem su sastavu hrvatska glumica Barbara Nola, slovenska redateljica i glumica Tijana Zinajić te sarajevski redatelj i producent Pjer Žalica. Za sve koji žele pobliže upoznati lik i djelo članova žirija, u sklopu festivalskog programa bit će prikazan po jedan njihov film.

U nenatjecateljskom dijelu glavnog programa je domaći film Escort nedavno preminulog redatelja Lukasa Nole s Barbarom Nolom u jednoj od uloga. Priča prati Miru, obiteljskog čovjeka čiji se život pretvara u košmar ucjena kada u kupaonici hotelske sobe pronađe mrtvu prostitutku s kojom je proveo noć. Dva hotelska namještenika isprva mu pomažu zataškati zločin, no Mirina nevolja za njegove je suučesnike dobra prilika. Barbara Nola stalna je članica ansambla DK Gavella. Poznata je po nizu zapaženih kazališnih, filmskih i TV uloga, među kojima se ističe Nebo, sateliti Lukasa Nole.

U posebnom programu je britka komedija Prasica, cjelovečernji prvijenac Tijane Zinajić, koji se 2022. popeo na sam vrh najgledanijih domaćih filmova u slovenskim kinima. Komedija je to o milenijalcima, slikarici Evi i njezinim prijateljima koji su zapeli između ideala mladosti na izmaku i stvarnog života u surovom kapitalizmu.

U istom programu je i Praznik rada Pjera Žalice, dobitnika Grand prixa na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Ova “tragedija koja se trudi postati komedija”, kako je opisuje sam redatelj, prati Armina koji se nakon 10 godina rada u Njemačkoj vraća u Bosnu kako bi iznenadio oca Fudu viješću da je oženjen. No Fude nema, a novine pišu da je uhićen zbog sumnje na ratni zločin. Pjer Žalica svestran je filmaš koji se filmom bavi kao scenarist, redatelj, producent i montažer, a svojim je uratcima oduševljavao publiku najprestižnijih svjetskih festivala. Najpoznatiji je po filmu Gori vatra, za koji je nagrađen Srebrnim leopardom u Locarnu.

Cinehill Motovun održat će se od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na brdu Petehovac u Gorskom kotaru. Ulaznice za festivalski program već su u pretprodaji. Za one koji su naumili gledati puno filmova, najpovoljnija kupnja su paketi ulaznica koji se mogu koristiti na obje lokacije, a dostupni su još samo dva dana, do 9. srpnja ili do isteka zaliha. Uskoro u online prodaju kreću i pojedinačne ulaznice, koje će se moći kupiti i za vrijeme trajanja festivala.

Više informacija o ulaznicama potražite na mrežnim stranicama festivala: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice/