“Ukleti Holandez”, pjesma koja članove Vatre vraća na staze djetinjstva i mladosti
12. listopada 2018.
Music Box (8342 Članci)
Podijeli

“Ukleti Holandez”, pjesma koja članove Vatre vraća na staze djetinjstva i mladosti

Prošlo je osam mjeseci otkada je Vatrin veliki hit ‘Nama se nikud ne žuri’ feat. Massimo zaplovio eterima, no kako sada stvari stoje – Vatrinu ćemo uspješnicu na valovima radijskih postaja još dugo slušati jer svoju poziciju na nacionalnoj glazbenoj top listi HR top40 među prvih deset čvrsto drže već 35 tjedana!

Grupa Vatra u međuvremenu je napravila još jedno glazbeno i vizualno remek djelo, opet u suradnji s redateljem Filipom Filkovićem. “Ukleti Holandez” pjesma je koja vraća na staze djetinjstva i u one male naizgled beznačajne trenutke, a zapravo svima bitne.

„Jedan sam od onih likova koji se često u mislima vraćaju u te dane. Jasna je stvar, baš kao i sudbina broda Ukleti Holandez; fizičkog povratka u sigurnu luku djetinjstva i mladosti nema, ali knjige, filmovi i pjesme ponekad djeluju poput čarolije na naša osjetila.“ – Ivan Dečak

U prilog Dečakovim stihovima idu spot i vizualni prikaz povratka u neke ranije dane. Jedna od lokacija na kojoj je spot sniman najstarija je kuća u Gospiću u kojoj je Dečak provodio ljetne praznike za vrijeme djetinjstva.

“U toj kući sam prvi puta čuo ploče Doorsa, Stonesa, Floyda, pročitao knjigu Bludni Sin Charlesa Bukowskog, a sve me je to zapravo privuklo glazbi. Ovaj je spot samo malo vraćanja dugova toj kući, ali prije svega mojoj tetki, tetku i ujacima koji su mi otvorili vrata svoga doma  i učinili moj boravak u njemu čarobnim, a tu čaroliju i danas nosim u sebi.” – Ivan Dečak

Osim u Gospiću, spot je sniman na planini Žir u Lici i u stakleniku tijekom ljeta, a kako kaže Dečak ‘penjanje na vrh planine na visokoj temperaturi nije nimalo jednostavno, a i sviranje u stakleniku bilo je na visokoj temperaturi i uz podršku bezbrojne vojske komaraca!’.

Glazbu i tekst pjesme potpisuje Ivan Dečak, iza aranžmana stoji cijeli bend, a produkciju, miks i mastering radili su Jura Ferina i Pavle Miholjević. Redatelj spota je Filip Filković Philatz. 

Foto: Mare Milin