IZVJEŠĆE/FOTO: Zrinka Posavec u Saxu s novim albumom prošla kroz Hrvatsku, regiju i Portugal
25. listopada 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Zrinka Posavec u Saxu s novim albumom prošla kroz Hrvatsku, regiju i Portugal

Kad si iz obitelji Posavec talent je neosporan, a još ako si Slavonac onda zračiš posebnim zrakama kroz zrak i to s dozom humora, vrckavosti i posebnog šarma.

Ovim epitetima najbolje ću opisati Zrinku Posavec, još jedan hrvatski slavuj, akademski obrazovan, a kad si Slavonac i još pritom iz Đakova, sigurno ćeš kroz život kad tad doći u doticaj s folklorom i tradicijom. Tako i Zrinka već godinama njeguje tradicionalno, ne samo svojeg kraja nego i onih mjesta, krajolika i podneblja koji su dotaknuli njezino srce. Sve to upakira u neki poseban etno jazz na koji smo se svi mi koji smo slušali ili slušamo Zrinku zaljubili.

Kako i ona dolazi iz malog mjesta, tako je naglasila da je uvijek u malim mjestima pjesma, ona starogradska, imala posebnu dušu jer se doslovno prenosila od vrata do vrata, od sela do sela, zahvaljujući tadašnjim muzikantima ili mužikašima. U selima se čak svirala i gradska glazba, a otuda i naziv albuma “Gradovi i sela”. Na njemu su radili Kristina Bjelopavlović Cesar (klavir), Mario Igrec (gitara), Goran Delač (kontrabas), Borna Šercar (bubnjevi i udaraljke) i Šimun Matišić (vibrafon). Svi osim Šimuna su pratili Zrinku Posavec na promotivnom koncertu u Saxu gdje su glazbeno i tekstualno prošli brojne hrvatske krajeve, od Slavonije do Međimurja, regiju, od bosanskog sevdaha do makedonske pjesme, ali i nakratko otplovili do Portugala i fada. A kao što sam rekao, kad si Posavec onda ovakvi koncerti nisu samo koncerti, nego nešto puno više. Osim simpatičnih priča kojima je do suza nasmijala publiku, baš kao što i njezina sestra radi na svojim koncertima (Maja nježno i senzualno, Zrinka vrckavo i ludo). Tako je u jednom dijelu koncerta glazba bila podloga, a Zrinkin stand up u fokusu. I da nije bilo ove priče, koncert bi bio fenomenalan, a s njom je dosegao jednu višu razinu. Kad imaš vrhunske glazbenike oko sebe tvoj vokal je samo produžena ruka kojom ćeš dotaknuti srce publike. I uspijeva joj to svaki put. Baš zrači posebnim zrakama kroz zrak, što bi rekao Jura Stublić.

Široki raspon glasa, nježni i snažni performans, vrhunski etno-jazz, stand up, Sax, kud ćeš bolju srijedu. Iako je teško odabrati najdraži dio koncerta, ako bi me netko pitao morao bih reći da je to bilo prilikom izvedbe pjesme “Ljubio sam osamnaest curica” gdje je drugi vokal bila i publika, više ženska nego muška, ali posebno me ostavila bez daha obradom jedne od najpopularnijih makedonskih pjesama “Zajdi, zajdi jasno sonce” koju je emotivno izvela kao i makedonski slavuj Toše Proeski dok je kao anđeo hodao glazbenim poljima. Sada je letio iznad neba i divio se ovoj izvedbi. Nakon toga je izvela trenutno najpopularniju pjesmu u radijskom eteru – “Za tebe”, a publika je ekipu vratila i na bis.

Koncert je bio pun osmijeha, smijeha, emocija, tuge i sreće, baš onako kakav dojam ostavlja Zrinka svojim glasom i bend svojim glazbenim umijećem. Ali bila je ovo i posebna večer u kojoj je bilo važno zvati se Nikola, svejedno bio on iz Velikog ili Malog Pariza.

Foto: Nikola Knežević