“Sve, samo ne romantika” – biografija grupe Elemental!
31. listopada 2018.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

“Sve, samo ne romantika” – biografija grupe Elemental!

Vrijeme je da se objavi dobro čuvana tajna koja će uskoro ugledati svjetlo dana – Elemental ima knjigu! Točnije, biografiju! Knjiga pod nazivom „Sve, samo ne romantika“ izlazi 14.11. a prvo predstavljanje biografije dogodit će se na ovogodišnjem Interliberu. No prednarudžbe su već krenule.

Posljednjih nekoliko mjeseci bend nagovješćuje jesen punu iznenađenja.  Krenulo je prije točno mjesec dana puštanjem nove pjesme u eter – „Nešto glasno“ brzo je osvojila slušatelje, a publika na koncertima pjeva je kao da je odavno na Elementalovu repertoaru. Nije na odmet spomenuti da su pjesmu odlično dočekali i glazbeni urednici i kritičari i da se trenutno nalazi na vrhovima svih domaćih top lista. Uz akorde pjesme kojom Elemental najavljuje rad na novom albumu te u trenutku kad se bendu bliži proslava 20 godina postojanja (dva koncerta u Tvornici Kulture), stiže neočekivana vijest koja će razveseliti sve vjerne pratitelje! Elemental izdaje biografiju!

Knjiga biografskog sadržaja nosi naziv „Sve, samo ne romantika“, a autor je Marko Podrug, šibenski novinar koji je svojim radom obilježio desetak novinskih redakcija, rođen u Splitu, diplomirao na FPZ-u u Zagrebu.

„Priča o Elementalu je priča o ljudima, prijateljstvima, ljubavima, rastancima, svađama, pomirenjima i, dakako, o uspjehu. I to o onom zdravom uspjehu, uspjehu do kojega se došlo talentom, ali i udarničkim radom i vizijom od koje članovi benda ne odustaju ni danas. Zbog svega toga, biografija Elementala napisana je poput romana, sa svim svojim dramaturškim elementima. Na moju sreću, bivši i sadašnji članovi benda nisu imali problema s ironijskim odmacima, prijateljskim kritikama i šalama na njihov račun, stoga je ovu knjigu zapravo bilo zabavno stvarati. Nadam se da će je biti zabavno i čitati.“ – komentira Marko.

Prvo pitanje koje si Marko Podrug na početku knjige postavlja („Kako se piše biografija koju prosječan čitatelj neće zauvijek zatvoriti nakon 20 pročitanih stranica?”), vrlo brzo dobiva odgovor („Upravo ovako.”)

Na 256 stranica knjige, nit vodilja bila je opisati stvari kakvima su doista bile, a ne pričati bajke o uspjehu. Iako, nakon čitanja, i nakon što postane jasno kroz što je sve Elemental prolazio u 20 godina trajanja, koliko je puta bio blizu raspada, ovo je, na kraju, i priča o uspjehu.

Kako je ljubav kumovala osnivanju Elementala? Jesu li Remi i Shot bili ljubavni par? Kakve je traume izazvalo objavljivanje prvog albuma?  Zašto bend nije vjerovao u Romantiku?  Je li Elemental izdao hip-hop? Kakve veze s bendom imaju Severina, band Yammat, i na kojeg je političara Remi zalajala? Kako su uspjeli, kako su opstali i kad su se skoro raspali?

Sve su to pitanja na koja knjiga „Sve, samo ne romantika“ daje odgovor. Na te, ali i na mnoge druge. Također, knjiga dijelom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina.

Kako riječ biografija ima pomalo enciklopedijski prizvuk, možda je najbolje reći kako je ovo roman napisan uz iskrene razgovore s ljudima koji su kroz 20 godina doticali i stvarali bend, ali i bend njih.

Već sama pitanja gore daju naslutiti da je „Sve, samo ne romantika“ Marka Podruga  zanimljivo štivo koje će se pročitati u jednom dahu. Ili, kako je komentirao Erol Zejnilović, gitarist Elementala: “Brzo je prohujalo ovih 20 godina. Provjerite kako nam je bilo”.

Provjerit će moći uskoro svi, jer knjiga dolazi u prodaju 14. studenog, na dan promocije na Interliberu. No oni nestrpljivi ili pravi kolekcionari svoj primjerak mogu naručiti već danas, putem ovog linka, a svaki (pred)naručeni primjerak imat će svoj ‘kolekcionarski’ broj, potpise članova benda i autora, te malo iznenađenje.

Knjiga je također uvod u vrhunac proslave dvadesete godišnjice Elementala koja će se dogoditi 14. i 15. prosinca u Tvornici Kulture. Dvodnevni spektakl naziva “XOXO” grupa je zamislila u netipičnoj izvedbi – prvi dan, pod imenom “Naš koncert”, Elemental će pripremiti listu pjesama po svom izboru i guštu i koje su njima obilježile sve ove godine u bendu, dok će za drugi dan, za nastup nazvan “Vaš koncert” publika sama slagati listu pjesama koje su obilježile njihovih dva desetljeća s bendom.

Foto: Kristijan Smok