Hrvatske blues snage osvojile najprestižniju američku blues nagradu!
15. studenoga 2018.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Hrvatske blues snage osvojile najprestižniju američku blues nagradu!

Na adresu udruge Hrvatske blues snage (HBS) iz Memphisa stigla je fenomenalna vijest. Krovna svjetska blues udruga The Blues Foundation (BF) odlučila je u siječnju iduće godine HBS-u dodijeliti najprestižniju američku blues nagradu – Keeping the Blues Alive (KBA).

To je nagrada kojom BF od 1981. godine nagrađuje udruge i pojedince koji na različitim područjima promiču blues glazbu. Dodjeljuje se između ostalog klubovima, festivalima, fotografima, edukatorima, novinarima, managerima, medijima, promoterima, diskografskim kućama, blues udrugama…. To je nagrada koja se ne dodjeljuje izvođačima nego onima koji su iza scene i koji se uporno trude da blues glazba ide dalje. Posebno nas veseli činjenica da su od 1981. do danas ovu nagradu dobile samo 3 neameričke blues asocijacije (The British Blues Connection 1990.,  Asociacin Musical Blues Hondarribia Spain 2015. i European Blues Union 2018.) te da smo mi prva nacionalna blues udruga koja se može podičiti KBA nagradom.

”Kad sam čuo vijest morao sam sjesti jer su mi koljena zaklecala. Zapljusnuo me val sreće i ponosa što je naš dugogodišnji trud oko promocije hrvatskog bluesa van Hrvatske i promocije bluesa u Hrvatskoj, evo na desetu godišnjicu Croatian Blues Challengea prepoznat i nagrađen od svjetske krovne blues organizacije. Odmah mi se pojavila slika našeg Buhe kako tamo gore na nebu samozatajno ali zadovoljno podiže čašu bijelog vina i nazdravlja nagradi. Prije odlaska predložio je mene za predsjednika udruge, i stalno sam osjećao da mi tamo odozgo pomaže da ne posustanem. Ova nagrada je još jedan znak da ima smisla i da treba dalje nastaviti. Blues on!” (Boris Hrepić Hrepa – aktualni predsjednik HBS-a)

”Ova nagrada je veliko priznanje za HBS, nešto najviše što se može postići. Kao prvi predsjednik te udruge ponosan sam i sretan.  Nadam se da ćemo daljnjim akcijama našu blues scenu podići na još viši nivo. Žao mi je da pokojni Buha nije s nama da se zajedno veselimo, ali nadam se da negdje gore i on slavi jer je jedan od najzaslužnijih za ovaj uspjeh.” (Tomislav Goluban, prvi predsjednik HBS-a i prvi putnik u Memphis)

“Sjećam se kad smo 2009. prvi put bili u Memphisu i sjedili u predvorju prestižnog Doubletree Hotela gledajući kako s ceremonije dodjele izlaze nagrađeni KBA nagradom. Buha je tad rekao nešto tipa: Jednom ćemo mi spavati u ovom hotelu i dobiti tu nagradu. Evo, trebalo je 10 godina da je dobijemo, samo mi je grozno žao da je on ne može preuzeti.” (Siniša Bizović Bizi – glavni tajnik HBS-a)