IZVJEŠĆE/FOTO: Josipa Lisac na Šalati – 50 godina pod zvijezdama!
7. srpnja 2019.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Josipa Lisac na Šalati – 50 godina pod zvijezdama!

U više od 50 godina dugoj karijeri Josipa Lisac je po prvi put nastupila na zagrebačkoj Šalati i okupljenoj publici pripremila neobičan koncert.

Iako iza sebe ima brojne rasprodane koncerte, ovaj je imao posebnu atmosferu obzirom da se radilo o nastupu pod zvijezdama sa sjedećim mjestima. Nešto malo iza 21 sat Josipa je sama izašla na pozornicu i pozdravila publiku kojoj je obećala neobičan koncert. A kako je krenulo, činilo se da će uz pjesmu biti i nekoliko redova poezije. Jer baš kao i svaki Josipin koncert i ovaj je bio priča koju su zajedno kreirali s jedne strane publika, a s druge izvođači. I baš ti izvođači su vrhunski glazbenici koji su pomno pripremili najveće hitove iz dugačke karijere. No da ne ispadne sve u starom tonu početak je imao sasvim moderniju notu. Josipa se pohvalila kako joj je njezin bubnjar Borna Šercar predložio korištenje sample pada i iz toga se rodila pjesma, odnosno remix pjesme “Make Up” s albuma “Hir, hir, hir” koji je otvorio koncert. Već tu su predstavljeni članovi benda koje, uz spomenutog Šercara, čine Davor Črnigoj (bas), Elvis Penava (gitara) i Toni Starešinić (klavijature).

Set lista se nastavila uz “Boginju”, a onda se nadovezala pjesma koja je zasigurno ostala među zapaženijima te večeri. Bila je to “O jednoj mladosti” koju je publika na samom početku počastila velikim pljeskom, a onda nastavila i nakon prvog refrena. Bio je to jedan vrlo nježan aranžman, uz suptilnu pratnju benda, koji je bio tu da stvori atmosferu. Nadovezale su se i pjesme poput “1000 razloga”, a onda je došlo vrijeme i za goste. Josipa je najavila vrhunsku harfisticu Mariju Mlinar uz koju je izvela pjesmu “Zvira voda” nakon koje se pojavio sjajni Vojkan Jocić na saksofonu u pjesmi “Tebi putujem”. A tu nas je onda dočekao još jedan bezvremenski hit “Gdje Dunav ljubi nebo”.

A onda smo, negdje na pola koncerta, dobili malu retrospektivu o Karlu Metikošu. Prikazan je kratak prilog o njegovoj karijeri i povratku s turneje. Zbog tehničkih poteškoća, dva puta. No, publika je bila ta koja je izvukla atmosferu u danoj situaciji. A baš kod ovog priloga ponovno nam se vraća ideja o simbolici i značaju koncerta baš na Šalati. Jer je to bilo mjesto na kojem je Karlo, kao Matt Collins, nastupio sredinom 60-ih godina nakon povratka sa svjetske turneje.

Prema kraju stale su se nizati pjesme poput “Hir, hir, hir” na kojoj se dogodio i bubnjarski solo, zatim “Danas sam luda” i “Magla” prije koje je Josipa pročitala stihove pjesme “Sanjam kako idem pored tebe” Dragutina Tadijanovića. Baš tada je počela i kiša lagano padati što je uzrokovalo lagani odlazak publike. No, još ih je puno strpljivo do kraja poslušalo “Ležaj od suza” i “Ispočetka”. Znamo da Josipa ne voli biseve pa je tako i ovaj koncert završio po set listi, bez dodatnih iznenađenja.

Baš kako je i na samom početku Josipa najavila, bio je ovo jedan neobičan koncert, ali daleko od njezinih najboljih. Svaki izvođač koji je bio na toj pozornici je vrhunski, no koncert kao finalni “proizvod” nije se 100% iskazao. Po pitanju zvuka bend i vokal su bili dosta odvojeni, odnosno slikovno vokal je bio dosta naprijed i tu je nedostajala kompaktnost. Dosta stvari je otišlo i mimo mikrofona, njegovo čupanje iz kabela, a tu je i duplo prikazivanje priloga o Karlu. Zanimljivo je i pohvalno da se traže novi aranžmani pjesama, ali i to traži probe i vježbe.

Da, Josipa je diva s fascinantnim vokalom i karijerom koju nitko neće moći ponoviti, no to ju ne čini imunom na greške, odnosno lošiji performans.

Foto: Nikola Knežević