Umro Bernardo Bertolucci, kreator “Posljednjeg tanga u Parizu” i “Posljednjeg kineskog cara”!
26. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

Umro Bernardo Bertolucci, kreator “Posljednjeg tanga u Parizu” i “Posljednjeg kineskog cara”!

“Posljednji tango u Parizu” (1973.), “Dvadeseto stoljeće” (1976.), “Posljednji kineski car” (1987.), “Mali Buda” (1993.), samo su dio briljantnog niza filmova redatelja i scenarista, Talijana Bernarda Bertoluccija koji je nažalost napustio ovaj svijet u 78. godini života.

Da je u pitanju veliki filmski talent pokazao je njegov angažman na scenariju jednog od najboljih western filmova ikada, “Bilo jednom na Divljem zapadu”, no na kraju je njegov scenarij odbio Sergio Leone s tvrdnjom da je prekompleksan za američku publiku. No, Bertolucci je svoje pravo umijeće pokazao na vlastitim filmovima i to već 1964. godine, četiri godine prije spomenutog westerna, u filmu “Prije revolucije”. Sedamdesete godine su bile teške za talijanske filmaše, izuzev Bertoluccija koji je i dalje grabio krupnim koracima. 1973. godine stiže ultimativni hit “Posljednji tango u Parizu” i jedna od najvećih uloga velikog Marlona Branda. Tri godine kasnije uslijedio je još jedan hit u kojem nisu glavne uloge tumačili talijanski glumci, “Dvadeseto stoljeće” s Burtom Lancasterom, Donaldom Sutherlandom, Robertom De Nirom i Gerardom Depardieuom.

Tijekom karijere isticao se kao marksist i borac protiv fašizma te veliki kritičar Mussolinijevog diktatorstva. Svoje uvjerenje izrazio je kroz film “Posljednji kineski car” (1987.) za koji je dobio dozvolu za snimanje u Zabranjenom gradu u Pekingu, što je bio pravi presedan. Sve mu je to donijelo Oscara za najbolju režiju, odnosno ukupno 8 zlatnih kipića koliko ih je film dobio.  Postao je prvi zapadni film snimljen u Kini i prvi koji je snimljen uz potporu kineske vlade još od 1949. godine.

Do kraja njegove redateljske karijere treba izdvojiti “Malog Budu” (1993.) te “Zavodljivu ljepotu ” (1996.) i “Sanjare” (2003.) kroz koje se provlače erotske teme, zbog čega je nekad bio kritiziran, ali i obožavan.

Umro je u Rimu u ponedjeljak 26. studenog u 78. godini života nakon borbe s rakom.

Foto: Screenshot