IZVJEŠĆE/FOTO: Lomljenje uma uz Mixed up Mary!
7. prosinca 2018.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Lomljenje uma uz Mixed up Mary!

Kažu da se prvi pamte, a mi ćemo svakako pamtiti promociju albuma prvijenca chamber pop sastava Mixed up Mary, koji nam je “razbio umove” ovoga četvrtka u KSET-u.

Teško je opisati ovaj sastav. Nešto vrlo atmosferično, čemu najviše kumuje vokal glavne protagonistice ove priče, Ane Lovrenčić. A u priču ove naopake djevojčice je ušla sa svojom boljom polovicom Konradom, među pukom znanom kao Konijem, basistom raznih sastava poput Elementala, Chui, Kries… Pa zašto ne imati još jedan bend? Zato što rade jako dobru glazbu.

Radni dani su po defaultu nezahvalni za neke veće koncertne aktivnosti, pa vjerujem da je to i ovog puta kumovalo manjem broj posjetitelja. No, dobrodošlicu su dobili u vidu pjesme “Jan”, nakon koje je Ana predstavila ljude koji su radili na albumu. Od produkcije do likovnog oblikovanja… Nakupi se tu imena. Ali lijepo je bilo vidjeti da je većina tih ljudi bilo u publici i da su dobili pljesak za svoj rad.

Početak pjesme “Sunce” je svakako bio simpatičan jer ju bend nije dobro započeo pa su odmah stali, a baš u toj sekundi pauze se Ana okrenula, nasmijala i viknula “Koni!”. Mnoge nas je to nasmijalo, jer znate onu o stereotipima… Kad pogriješiš, mrko pogledaj basistu ili bubnjara, da publika misli kako su oni krivi.

Među istaknutijim pjesmama su bile “Umolomni”, “Let” i “Ne ostavljaj me samu” gdje publika nije štedila dlanove. Ali svakako bi bilo ljepše da su stajali nešto bliže pozornici. Pomalo povučeni u tamu kluba, lagano su se ljuljuškali u ritmu glazbe i kao da su odlazili u neki paralelni svijet. U usporedbi s albumom, na njemu je odnos vokala i benda jako lijepo uokviren u kompaktnu sliku, no uživo je bend nešto žešći pa je Anin vokal zazvučao previše nježno na pojedinim pjesmama. No, obzirom na izvedbu pjesme “Ne ostavljaj me samu”, gdje je postigla tu žestinu sigurno će i s tih nekoliko pjesama postići istu snagu kad se još nekoliko puta izvedu.

Na relaciji “publika-bend” je bilo vrlo malo komunikacije, no na samom kraju smo ipak u predstavljanju upoznali ekipu. Svi do reda sjajni glazbenici, koji su se našli u priči zvanoj Mixed up Mary. Naravno, ekipu upotpunjuju i tonac te light majstor, a rasvjeta je doista bila jako dobro složena, pratila je atmosferu pjesama i naglašavala važne trenutke. Lijepo je vidjeti da se bend trudi složiti svaki element jednog nastupa. A sama pozornica je ostala s idejom “manje je više”. Okarakterizirana rasvjetom s tek slikom na štafelaju koja je identična vizualu na albumu.

Sâm kraj je obilježio poziv na bis gdje nas je bend počastio s dvije pjesme, “Tough Love” i “Perfect Strangers”.

Mixed up Mary sam otkrila sasvim slučajno. Trebali smo organizirati koncert kao završni rad jednog programa, kada je jedna od predavačica pitala “jeste čuli za Mixed up Mary?” (hvala Iva!). Nakon dosta upitnika, zaključili smo “zašto da ne?”. Nakon tog koncerta sam razmišljala kako je to bend koji je potreban na sceni u mulju svega što hrvatska glazba nudi i sigurno će ostaviti trag. A evo ih, dvije godine kasnije, “umolomno” nas razbijaju u chamber popu.

Set lista:
Jan
Mi smo zajedno
Usred beskraja
Zetovska
Sunce
Nakon svega
Umolomni
Obračun s mjesecom
Ako se ne sretnemo danas
Ti si jedno čudo
Zauvijek
Let
Ljetna
Ne ostavljaj me samu
Moja bedra te pamte

Bis
Tough Love
Perfect Strangers

Foto: Nikola Knežević