IZVJEŠĆE/FOTO: XOXO u Tvornici kulture ili kako 20 godina ugurati u 2 koncertna dana
16. prosinca 2018.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: XOXO u Tvornici kulture ili kako 20 godina ugurati u 2 koncertna dana

Jednostavno. Prvi dan posjednete punu dvoranu, uredite pozornicu i odsvirate 29 stvari. Drugi dan maknete stolice, preuredite stage i odsvirate 28 songova. Neke ponovite, neke zamjenite, malo promješate set listu… Nije to toliko teško. Zapravo su potrebna samo dva sastojka – pjesme i publika – a na njihovo stvaranje i održavanje Elemental dva desetljeća unosi cijelog sebe.

Biografija je nazvana „Sve, samo ne romantika“, kompilacija „XOXO“, jednako kao i dva nastupa u Tvornici kulture proteklih večeri, koji su imali predznak „Vaš“ i „Naš“ koncert. Sve je to, uz dodatak novog singla „Nešto glasno“ i cijelu novu liniju mercha, bend slagao proteklih mjeseci kako bi s puno pažnje i obzira, kako prema svojoj publici, tako i prema sebi, obilježio impresivnih 20 godina postojanja. Koncerti su, dakako, došli kao šlag na tortu, manje kao kraj proslave, a puno više kao start novog 20-godišnjeg odbrojavanja.

Elemental XOXO, Tvornica kulture, 14.12.2018. / Foto: Ivica Drusany

Da ne bude zabune, Elemental je u dvije tvorničke večeri izveo ukupno 34 različite pjesme, od kojih je svaka imala svoj život, kormilarila karijerom benda, navlačila bijes, skupljala lajkove i izazivala emocije, što su karakteristike kojima se ne može pohvaliti svačiji repertoar. Nominalno su bile podjeljene u „Vaš“ i „Naš“ koncert, ali, nakon odgledanog, teško je povući razliku između „vašeg“ i „našeg“ kad su fanovi i bend jedno tijelo. Kao i za knjigu ili kompilaciju grupa se posebno potrudila za svaki koncert. U petak je fanove dočekao intimniji koncert, potpomognut izvanrednom scenografijom autora Svena Grbeca, koji se na kraju ipak pretvorio u veliki tulum na kojem više nitko nije mogao sjediti. Za onaj poseban moment pobrinula se, pak, Remi koja je zasvirala gitaru nakon više od 15 godina, a bend je naslagao ukupno 29 pjesama, od otvarajuće „Dal’ sjećaš se“ do finalne „Goli i bosi“. Subotnji nastup već je u postavci imao ono „nešto glasno“, s potpuno promjenjenom scenom kojom je dominirao XX videowall, bez stolica na parteru i sa set listom oblikovanom od 15000 glasova publike. Drugi dan započeo je singlom „Male stvari“, a završio nakon više od 2 sata i 15 minuta pjesmom „Po mojoj mjeri“, što je vjerojatno najbolji opis svega što je bend napravio proteklih mjeseci.

Elemental XOXO, Tvornica kulture, 14.12.2018. / Foto: Ivica Drusany

Elemental su na početku bili Remi, Shot i Ink. Danas su Remi, Shot, Erol, Koni, Vida, Djon i Davor. Nekad su za sebe tvrdili da sviraju organski hip hop, ali bolji opis je da stvaraju glazbu. Rade to već prilično uspješno 20 godina i, ako pitate okupljene u Tvornici, tek su na početku, ali su, bez sumnje, jedan od naših najvećih bendova.

Petak set lista:

Dal sjećaš se, Sve je moje tuđe, Napokon,Elementalitet, S 30, U duši smo junaci, Tako lijepa, Kiša, Bolji si, Breza, Oproštajna pisma, Odrastanje, Prsti jedne ruke, Ostavi TRAG, Ništa, Malena, Ljuljaj brod, Male stvari, Tijelo pamti, Prokleta ljubav, Iz dana u dan, Crveno, Romantika, Nešto glasno, Sama, Neustrašivi, Po mojoj mjeri, Priroda i društvo, U mojoj glavi, Goli i bosi

Foto (1. koncert): Ivica Drusany

Subota set lista:

Male stvari, Bolji si, Priroda i društvo, Ništa, Ljuljaj brod, Napokon, Tempo velegrada, Malena, S 30, Breza, Iz dana u dan, Crveno, Oproštajna pisma, Ne vjerujem, Sama, Gdje je moj grad, U duši smo junaci, Prokleta ljubav, U mojoj glavi, Goli i bosi, Neustrašivi, Zašto te imam, Tijelo pamti, Nešto glasno, Romantika, Dal sjećaš se, Sve je moje tuđe, Po mojoj mjeri

Foto: (2. koncert): Matija Purgar