MUSIC PUB NAGRADE: Vanna najbolja pjevačica, a Tianni najbolja nova pjevačica 2018. godine
7. siječnja 2019.
Music Box (11075 Članci)
Podijeli

MUSIC PUB NAGRADE: Vanna najbolja pjevačica, a Tianni najbolja nova pjevačica 2018. godine

Na Drugome programu Hrvatskoga radija ovoga ponedjeljka započelo je proglašenje dobitnika nagrade Music pub, najdugovječnije domaće godišnje glazbene nagrade, koja je ustanovljena još 1992. godine. Prestižna nagrada Music pub tradicionalno se dodjeljuje početkom godine u istoimenoj emisiji autora i voditelja Zlatka Turkalja Turkija na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRA2).

Prilikom odabira najboljih u svakoj kategoriji, najvažniji kriteriji su nastupi i prezentacija na Drugom programu Hrvatskoga radija, zatim koncertni i festivalski nastupi, diskografska aktivnost, te uspjeh na službenoj top listi Hrvatskoga radija.

Nagradu za najbolju pjevačicu, koja od prošle godine nosi naziv „Tereza Kesovija“, osvojila je Vanna, čije su pjesme 2018. zabilježile uspjeh na top ljestvicama singlova, kao i njezin aktualni singl „U tebi“, koji je trenutno na prvome mjestu službene top ljestvice Drugoga programa. S pjesmom „Najbolji ljudi“ pobijedila je na Zagrebačkom festivalu, na Splitskom festivalu osvojila je drugu nagradu žirija i priznanje za interpretaciju, a nastupila je i na Aurea Festu u Požegi. Dobila je i nagradu Hrvatskoga radija za hit mjeseca veljače za pjesmu „Najbolji ljudi“. Sa Jacquesom Houdekom realizirala je odličan koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a vrhuncem godine smatra gostovanje na koncertu Andree Bocellija u zagrebačkoj Areni s kojim je otpjevala duet.

– Ma zezaš! Pa vi ste mene namagarčili! Ovaj dan se pretvara u ludilo!– iznenađeno je uzviknula Vanna kada je Turki objavio da je upravo ona najbolja pjevačica 2018. godine.

– Jako sam zadovoljna ovom nagradom. Puno hvala! Turki znamo se od mojih početka, ali drago mi je što 150 godina nakon toga još imamo razloga za proslaviti i veseliti se. Dobar je ovaj život – veselo je rekla Vanna.

Aktualnim singlom „U tebi“ predstavila je potpuno drugačiji stil u odnosu na pjesme koje je objavila početkom prošle godine, no naglasila je da je ovaj stil prilično sličan onome koji je izvodila na početku karijere s grupom ET.

– Lijepo je što mogu napraviti pjesme i glazbu kakvu volim. Ne mogu biti u situaciji u kojoj moram pjevati ono što mi se nameće. Nisam licemjer u stvaranju glazbe i ne radim ono što mi se inače ne sviđa. Lijepo je imati tu privilegiju – otkrila je Turkiju.

Nagradu Moj prvi Music pub za najbolju mladu pjevačicu osvojila je pjevačica, kantautorica i producentica Tiani, koju smo upoznali krajem 2017. godine kada je objavila debitantski singl „All of me“. Potom je 2018. godine objavila pjesme „Wonder“, „Surrender“ i „Bad enough for you“ koja je trenutno na drugome mjestu top liste Drugoga programa.

– Stvarno zvučiš svjetski. Zvučiš mlado i aktualno – pohvalila ju je Vanna, a Turki se nadovezao rekavši da Tiani već ima prepoznatljiv autorski i producentski rukopis.

– Jako mi je važno dobiti potporu i kompliment. Onda se sve isplati – rekla je Tiani koja živi na tri adrese – u Zagrebu, Rovinju i Londonu – te je studirala na najprestižnijim svjetskim glazbenim institucijama, United World College u Italiji i Berklee College of Music u Bostonu, a usavršavala se i u Londonu na Institute of Contemporary Music Performance. Uskoro u Londonu ulazi u studio, te se nada da će do kraja godine i u Engleskoj biti na top listama.

Nagrada za hit godine došla je u ruke Zaprešić Boysa i to za pjesmu „Igraj moja Hrvatska“ koja je obilježila prošlu godinu. Zaprešić Boys pjevali su na dočeku srebrne Hrvatske nogometne reprezentacije, kao i teniske reprezentacije nakon osvajanja Davis Cupa. Osim toga, prošlu godinu će pamtiti i po nastupima na Novom Zelandu i u Australiji.

– Baš si nas ugodno iznenadio. Hvala lijepa. Lijepo je primiti nagradu. To je samo potvrda našeg rada i svega što se dešavalo prošle godine, kao i trinaest godina dosljednosti – rekli su Turkiju Zaprešić Boys.

Album „Echo Chamber“ grupe The Strange proglašen je albumom godine. Nakon pauze od 14 godina, prošle su godine objavili album „The Echo Chamber“, koji je domaća glazbena kritika odlično prihvatila, a i sam album je dospio na top ljestvicu najprodavanijih domaćih albuma. Stilski se radi o mješavini rocka, surfa, zvuka Chrisa Eckmana i njegove grupe The Walkabouts. Album je sniman u predgrađu Praga, u studiju koji je bio dovoljno velik da u njega stane 15 članova Praške filharmonije, dok su pjevač Chris Eckman i Irena Žilić, koja gostuje na albumu, vokale snimili u zagrebačkom Studiju Morris.

Upravo je Irena Žilić proglašena kantautoricom godine.
– Bila mi je stvarno iznimna čast i bila sam jako sretna kada su me pozvali da surađujem s njima – rekla je Irena Žilić o suradnji s The Strange, koja je tom bendu bila prvi izbor za duet. Uz to, Irena je bila izbor popularnog engleskog sastava Morcheeba, kojemu je bila predizvođačica na engleskoj i talijanskoj turneji.

– Ne mogu se nikako požaliti na 2018. godinu. Uistinu je bila intenzivna – rekla je Irena kojoj je to gostovanje bilo izvrsna prilika da stranoj publici predstavi pjesme sa svog posljednjeg albuma „Haze“. Ove godine će također ući u studio u kojem će snimiti nekoliko autorskih pjesama, kao i pjesme koje su dio projekta na kojemu radi s glazbenicom Lucijom Potočnik.

Grupom godine proglašen je Parni valjak, čije su se pjesme mogle često čuti na Drugome programu.

– To je lijepo čuti. Dobro finale. S obzirom na to kako nam je počela godina, sjajno je završilo – rekao je Husein Hasanefendić Hus. U svibnju je Parni valjak objavio singl s Tinom Kresnik „Kad nemaš kud“, a u listopadu videospot za pjesmu „Otkud ti pravo“. Krajem godine održali su koncert u osječkoj dvorani Gradski vrt, koji je prethodno bio zakazan za travanj, no odgođen je radi zdravstvenih poteškoća pjevača Akija Rahimovskog.

– Zapravo, bilo mi je užasno krivo što se to desilo, ne samo zbog Akija, nego i zbog same činjenice da otkazujemo koncert. To je nešto što nismo nikad radili. Uspjeli smo ovaj drugi dio godine dosta svirati – rekao je Hus. Parni valjak je tako nastupio u Švedskoj, Sloveniji, Beču i Londonu, dok ovog ožujka planiraju ići u Sjedinjene Američke Države, a prije toga nastupaju u Ljubljani na Križankama. Osim toga, dovršili su pjesme za album „Vrijeme“ koji su objavili krajem studenog i koji je već nekoliko tjedana pri vrhu ljestvice najprodavanijih domaćih albuma.

Nagrade za preostale kategorije bit će dodijeljene u idućoj emisiji, 14. siječnja. Emisije Music pub Zlatka Turkalja možete slušati svakoga ponedjeljka na Drugome programu Hrvatskoga radija između 14 i 16 sati.