Umro Andrew Vajna, producent prva tri “Ramba” i “Evite”!
20. siječnja 2019.
Nikola Knežević (2796 Članci)
Podijeli

Umro Andrew Vajna, producent prva tri “Ramba” i “Evite”!

Andrew G. Vajna, mađarski filmski proucent koji stoji iza filmova “Rambo”, “Evita” i mnogih drugih hit naslova, preminuo je u Budimpešti ove nedjelje nakon duge bolesti.

Vajna je producirao ukupno 59 filmova, uključujući i “Evita” iz 1996. godine u kojem je glavnu ulogu nosila Madonna, te prva tri dijela filma “Rambo” koji je proslavio Sylvestera Stallonea. Ipak, film “Out of Order” iz 1997. godine drži rekord prodaje ulaznica među filmova mađarskih producenata u zadnja dva desetljeća. Od 2011. godine radio je kao povjerenik Vlade premijera Viktora Orbana za oživljavanje mađarske kinematografije. Filmovi koji su rađeni dok je on bio povjerenik osvojili su stotine međunarodnih nagrada, uključujući i film “Son of Saul”, koji je dobio Oscara za šokantnu priču o životu u nacističkom koncentracijskom logoru.

Osim spomenutih filmova radio je i na hit akcijskim naslovima kao što su “Red Heat”, “Total Recall”, “Die Hard with a Vengeance”, “Nixon”, “Terminator 3” i “Basic Instinct 2”. Zanimljivo, bio je i izvršni producent filma koji nosi naziv “Music Box” iz 1989. godine.

Umro je u 74. godini života.

Foto: Screenshot