Lightning Boltu u Močvari pridružit će se Islanđanka dj. flugvél og geimskip
22. siječnja 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Lightning Boltu u Močvari pridružit će se Islanđanka dj. flugvél og geimskip

U 20-ak godina postojanja, Lightning Bolt je revolucionizirao noise rock u nesagledivim razmjerima.

Njihove nezaboravne svirke, odnosno ludilo koje ih inspirira kao i neposredna interakcija s publikom nalik je “taktici”, koju je prvi koristio Dan Deacon, a zatim i brojni drugi poslije njega. Na vrlo sličan način, uradci ovog dvojca oduvijek su kaotični, razorni i bučni do granice uništenja najotpornijeg seta zvučnika.

Posljednji, i dalje aktualan, šesti po redu studijski album pod nazivom “Fantasy Empire”, na svojevrstan način otpušta sve kočnice konstantnog pritiska u glazbenom smislu. Svaki udarac bubnja, svaki riff, zvuče mnogo opipljivije i stvarnije nego ikada prije.

Lightning Bolt su Brian Chippendale na bubnjevima i vokalu te Brian Gibson na bas gitari.

Iza dj. flugvél og geimskip (u prijevodu avioni i svemirski brodovi) krije se Steinunn Hardardottiru, Islanđanka čiju glazbu definiraju zaigrani bitovi, kul basevi, lako pamtljive melodije i piskutavi vokal. Njezine izvedbe su šarene i poetične, a bave se stranim svjetovima, tajnama, snovima i noćnim avanturama. Upravo ta čudna mješavine glazbe, horor priča, poezije i kazališta ostavlja kod publike dvojbu; da li se nalaze u lucidnom snu ili na putovanju po rubu svemira.

2015. dj. flugvél og geimskip osvaja Iclenadic Kramur Music Award za najbolji islandski pop album godine. Uskoro joj izlazi četvrti album po redu ”Our Atlantis” koji propituje osobne izbore po pitanju percepcije svijeta u kojem živimo. A živimo konstatntno u okružju različitih ideja i razmišljanja o tome kako bi trebalo voditi idealan život i što bi to trebalo biti, no ono što raduje u tom procesu je pravo na slobodu izbora. “Nitko nam zapravo sa sigurnošću ne može potvrditi postojajanje Atlantide; kakva je u stvari bila; da li se radi o legendi ili mitu? Na vama je da sami donesete zaključak.”

Lightning Bolt i dj. flugvél og geimskip dolaze u Močvaru 26. siječnja, a cijena ulaznice je 80 kuna, na dan održavanja koncerta 90 kuna.

Foto: Natalja Kent