IZVJEŠĆE/FOTO: Stray Dogg + Mary May u Tvornici kulture – lijepo i žestoko glazbeno iskustvo
25. siječnja 2019.
Nikola Knežević (2824 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Stray Dogg + Mary May u Tvornici kulture – lijepo i žestoko glazbeno iskustvo

I srbijanska grupa Stray Dogg  i zagrebačko-splitska kantautorica Mary May u mali pogon Tvornice kulture došli su nedugo nakon objave novih materijala, Stray Dogg novog albuma, a Mary May prvijenca koji ju je u startu vinuo u visine.

Mary May je ovo bio prvi koncert s bendom, prvi test koji je trebao pokazati zašto je njezina glazba među najvećim iznenađenjima prošle godine. Zanimljivo je kako i ona i Stray Dogg live zvuče puno žešće, distorzirano, virtuozno, a što bi se u konačnici moglo reći da su njihovi materijali i više nego uspješno prošli test. Mary May je na pozornicu izašla s gitaristom, saksofonistom i bubnjarem, neobičnoj kombinaciji, ali koja se izvrsno nadopunjuje te u istom trenutku prezentira nježan i žestok zvuk. Izveli su sedam pjesama s debitantskog studijskog albuma ove kantautorice, otvorili su s Black Porsche i pomalo golicali maštu publike koja je već u dobroj mjeri stigla u mali pogon Tvornice. Čuli smo još “New Song”, “Birdie”, “From Home”, “On a Wednesday” i za kraj šlag na torti, “Somewhere Else” i “Never Fixed Nobody”. Bilo je sitnih greškica tijekom nastupa, glazbeno i vokalno, čak ih je i mikrofonija malo zezala, ali zaista su zanemarive s obzirom na činjenicu da je ovo prvi bendovski nastup Mary May, ali i da je došla s prehlađenim glasom na koncert. Jako lijepo iskustvo! Očekivala je i publika najbolju i najdražu “Softest Tune”, ali je nisu dobili, treba ipak ostaviti nešto za promociju njezinog albuma u Močvari 13. veljače.

Nakon prekrasnog ženskog glasa stigao je i anđeoski muški glas, kantautor Dušan Strajnić sa svojim bendom Stray Dogg. Znam da je neoprostivo što se tek prvi put susrećemo uživo, ali nekako su nam se putevi razilazili svih godina. Ali možda je i dobro što mi je prvijenac bio upravo u Tvornici kulture gdje je razglas bio vrlo dobro odrađen i gdje su Stray Dogg otprašili koncert kao da ne postoji sutra. Isto tako, kao i u slučaju Mary May, uživo su dosta žešći s distorziranim solo dionicama, i Dušanovim i onim drugog gitariste Marka Ignjatovića, a koji su dali do znanja da su ispred nas glazbenici koji su i više od 100% u svojoj glazbi i interpretaciji. Izvodili su pjesme s takom lakoćom, kao da su vodili ljubav sa svojim instrumentima.

Promovirali su novi, nedavno objavljeni album “Look at the Moon”. Ali, naravno, izveli su i neke stare poznanice koje publika u Zagrebu i više nego dobro zna, poput “Almost”, “Fire’s Never Wrong”, “Blind Love”, “No One But You”, “Dissapear” i “Let’s Get Drunk”. Nove pjesme su dobile neku novu žešću dimenziju koju su pratile dvije žestoke gitare, često svirane i samo prstima, bez trzalica, ali i uz delay echo i vibrato efekte koji su ispunjavali mali pogon Tvornice koji je bio jako dobro posjećen.

Bili su nepogrešivi, virtuozi, a Dušan svojim nježnim glasom sa savršenim falsettom dirao je dušu slušatelja, no i pokazao genijalnost na gitari. Od novih pjesama, među ostalim izveli su “Bad Man”, “Look at the Moon” i “The Rope”, dok su za bis ostavili obradu “Nebeske teme” Vlade Divljana koju je Dušan izveo solo na gitari. U nastavku izveli su genijalnu “Devil’s Dance” s novog albuma. Dušan završava svoju vokalnu dionicu, silazi s pozornice, a bend ga prati psihodeličnim rock bravurama koje savršeno zaokružuju ovu emotivnu, ali žestoku večer.

Iako je u pitanju melankolična glazba mislim da su mnogi s osmijehom na licu izašli iz malog pogona Tvornice kulture i bit će teško strpljivo čekati novi nastup Stray Dogga u Zagrebu koji je postao, vjerujem, drago mjesto Dušanu i bendu, mjesto gdje će uvijek biti dočekani širom raširenih ruku i otvorenog srca. Bilo je ovo moje probijanje leda s prvim koncertom ovih sjajnih glazbenika i uvjeren sam da neće biti i zadnji.

Foto: Nikola Knežević