Matija Dedić, Manu Katché i Romulo Duarte zajedno na koncertu u Zagrebu
14. ožujka 2019.
Music Box (6468 Članci)
Podijeli

Matija Dedić, Manu Katché i Romulo Duarte zajedno na koncertu u Zagrebu

Studentski centar, Kino SC u Savskoj 25 u subotu 13. travnja u 20 sati ugostit će glazbenike svjetskoga glasa, Matiju Dedića za klavirom, Romuloa Duartea na kontrabasu i Manua Katchéa na bubnjevima.

Matija će ovim koncertom proslaviti 25 godina umjetničkog stvaranja, najaviti dugoočekivani ZG Jazz Festival te predstaviti zajednički album s Manuom Katchéom snimljen prošle godine u Parizu.

“Album izlazi za Alliance Records iz New Yorka i to je moje peto izdanje za strano tržište. Radi se o pretežno novim autorskim kompozicijama koje su po prvi puta stilski drukčije od prethodnih uradaka i nisu toliko contemporary jazz. Vjerujem da je dobar dio moje publike duže vrijeme i očekivao takav album od mene. Moglo bi se reći, ovo sam novi ja. Radi se o manje zahtjevnoj glazbi koja bi, nadam se, trebala bila prihvatljivija i široj publici – više groove plus neka vokalna gostovanja. Ideja vodilja nije mi bila da projekt bude komercijalan, s obzirom da to nije moja suština i nemam nikakvu potrebu za time i zato sam se odlučio stupiti u kontakt s Manuom kojeg poznajem iz davnih dana dok smo zajedno surađivali na albumu Zlatana Stipišića Gibonija. Manu u javnosti nije prepoznat samo preko impresivnog sudjelovanja na kultnim albumima komercijalnih izvođača poput Stinga, Petera Gabriela, Simple Mindsa, Tracy Chapman; nego dugi niz godina surađuje s velikim ikonama jazz glazbe poput Jana Grabareka, Tomasza Stankoa, Michela Petruccianija i radi svoje albume i glazbu za etiketu ECM koja mi je vrlo bliska i pod čijim sam utjecajem od mladih dana. Upravo ti njegovi radovi, nakon detaljnijeg proučavanja, oblikovali su jasan izbor bubnjara za moj novi projekt. Manu je izvukao iz mene potpuno novi pristup sviranju i upravo je to označilo ostvarenje moje želje i težnje. Presretan sam što je, osim na radu na mom albumu, pristao i na live koncerte u Zagrebu i Beogradu te se nadam da će s vremenom koncerata biti i više ako mu njegove obaveze to budu dozvoljavale, a s obzirom da se radi o bubnjaru koji je jedno od vodećih svjetskih bubnjarskih imena i svojevrsna legenda.”, rekao je Matija Dedić.

Ulaznice možete nabaviti u sustavu ulaznice.hr.

Foto: Mare Milin