#nedjeljnikomentar: Elis Lovrić, Kika, M.O.R.T., Rammstein, Sonya
31. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Elis Lovrić, Kika, M.O.R.T., Rammstein, Sonya

Tjedan nije mogao biti bolji. Vratio se Rammstein s pjesmom koja je digla na noge cijeli svijet, u pozitivnom i negativnom kontekstu, a već ima i skoro 18 milijuna pregleda u samo nekoliko dana, dok se na domaćoj sceni opet kuha nešto neobično, raznovrsno, ali i iznimno dobro. Vrijeme je za #nedjeljnikomentar!

Elis Lovrić – “Se ca još željin” (Aquarius Records)

Pjesma s Dore dobila je onaj pravi Elis Lovrić oblik. Zvuči kao istarska Gianna Nannini, jako lijepo, melodično i s malo rašpom na refrenu i vibrato touchom. S njom lako možete utoniti u nekakve uspomene, mogla bi vas uhvatiti i neka nostalgija. A tko je bolji za to nego Elis, koja nakon svega toga ispostavi i nevjerojatan falsetto. Šteta što i ova pjesma neće postići nekakav komercijalan uspjeh, osim ako se formatirane radijske postaje ne predomisle i počnu puštati kvalitetnu glazbu, onu koja je zaslužila postati hit. Predivno!

Ocjena: 4.5/5

Kika – “Zaistinski” (Menart Srbija)

Beogradski bend Kika s frontwomen Kristinom Jovanović – Kikom, mladom srbijanskom glumicom, podsjetio me na jednu slatku, ali žestoku kombinaciju, Lollobrigida – Transision Vamp – Heart. I doista tako zvuče, seksi poput Transision Vamp, bez dlake na jeziku kao Lollobrigida i žestoko poput Hearta, da ne kažem pjesme “Barracuda”. “Zaistinski” je prvi singl objavljen samo nekoliko dana prije nego što je ugledao svjetlo cijeli album. U pitanju je simpatični punk rock sa zajebantskim, ali vrlo dobrim tekstom koji ulazi odmah pod kožu. Vjerujte mi, zaljubit ćete se na prvo slušanje. Ja jesam!

Ocjena: 4.5/5

M.O.R.T. – “Standing, Running” (LAA)

I M.O.R.T.-ovci su krenuli s predstavljanjem glazbe na engleskom jeziku i s pohodom na strano tržište. Za prvu pjesmu “Standing, Running” mora se reći da je dobar start, iako bi prednost dao drugom dijelu pjesme. Nisu me previše impresionirali tekstom, ali glazbeno su ovo odradili vrlo dobro. Još malo treba popraviti izgovor riječi na engleskom jeziku. Ipak sam očekivao nešto puno više, ali nadam se da će postepeno otkrivati sve bolje i bolje pjesme. Ovakve glazbe ima dosta vani tako da će teško probiti tržišnu barijeru, ali treba biti uporan. Upornost se često i isplati!

Ocjena: 3.5/5

Rammstein – “Deutschland” (Rammstein)

Lome se koplja oko novog materijala njemačkih industrial metalaca Rammstein koji su pjesmom “Deustchland” digli na noge pojedine udruge žrtava holokausta, ali i njemačke političare. Što znači da su na dobrom putu jer očito nekome smeta na koji način oni prikazuju povijesne činjenice oko Njemačke. Čak se i stručnjaci Oxford Univerziteta počinju baviti ovim video spotom i porukom koju šalju njime. Puno je mržnje bilo u povijesti, počevši s nacističkim razdobljem, ubijanjem Židova, a onda i ostalim razdobljima poput velike inflacije, ali i aktualnim problemima s izbjeglicama. S jedne strane Rammstein su veliki patrioti, a s druge strane gadi im se ovakva Njemačka koju u spotu predstavljaju u obliku prelijepe tamnopute djevojke koja posmatra događanja kroz povijest i užasava se njima. Sve je dosta realno, sirovo i eksplicitno prikazano, što je u skladu s prošlim video spotovima ovog sjajnog benda. Otuda tekst “mnogo si plakala”, “Njemačka, moje srce je u plamenu” i “Njemačka, prije svega”. Dosta je rana iz prošlosti s kojima se očito nisu suočili na onaj pravi način. Ujedno, na neki način proriču sudbinu Njemačke iz perspektive budućnosti. Nasilje se nastavlja, što aludira na jačanje ekstremne desnice, ali i na moguće ponavljanje povijesti. Ovu snažnu poruku trebalo je popratiti i konkretnom melodijom, a to je tek ono najbriljantnije u svemu. Synth intro riff koji prati cijelu pjesmu teče kao krv vašim žilama, dok im se ubrzo pridružuju žestoke gitare i prodoran bubanj. Malo teaseaju s početnim riječima “du hast” i podsjećaju na neka stara vremena, ali je ovdje ipak fokus na konstantnom ponavljanju riječi “Deutschland” što će biti sjajno za neki sing-a-long na budućim koncertima. Na sve su mislili i osjeti se da su pametno radili na novim materijalima te smišljali što će, kako i u kojem trenutku pustiti. Remek-djelo metal glazbe ovog milenija!

Ocjena: 5/5

Sonya – “Outsider” (Croatia Records)

Žao mi je što je prvi singl ovog i više nego zanimljivog benda, “Zjene kao sunca”, jer je imao puno šanse da osvoji radijski eter, no izgleda da treba jedno vrijeme za publiku dok im se ureže u pamćenje ime Sonya. A to bi se moglo dogoditi nakon drugog singla u stilu Denis & Denis, Lollobrigide i ostalih electro pop projekata našeg prostora. Brzi ritam bi lako mogao osvojiti publiku, a catchy refren i “ooo ooo ooo” back vokali su zarazni. Pred kraj pjesme stiže i luda solaža, čisto da razbije monotoniju. I stigla je u dobrom trenutku. Mislim da će se o bendu Sonya još pričati. Nezgodno ime benda, ali moglo bi se zapamtiti. Sretno dečki!

Ocjena: 4/5