Poslušajte kako zvuči “Narodna pjesma” Parafa u Psihomodo pop verziji!
2. travnja 2019.
Music Box (10961 Članci)
Podijeli

Poslušajte kako zvuči “Narodna pjesma” Parafa u Psihomodo pop verziji!

U ljeto 1979. javnost je prvi put čula ‘Narodnu pjesmu’, jednu od najznačajnijih iz glazbenog opusa legendarnih Parafa, koja se nalazi na njihovom prvom studijskom albumu ‘A dan je tako lijepo počeo’. Sada, 40 godina poslije, imamo priliku čuti službenu obradu u izvedbi još jednih glazbenih legendi,Psihomodo Popa. 

Ovom se prilikom Dado Gobac prisjetio davnih dana i podijelio crticu iz njihove zajedničke povijesti: “Ja se sjećam Parafa još iz 1977. Bio sam fan jer sam bio fan punk rocka, a i sam sam u to vreme imal grupu Klinska Pomora. Mislim da smo mi čak s njima i svirali na nekakvoj izložbi u &TD galeriji, u Studentskom centru i još negdje. Mi smo kao Klinska Pomora bili mlađi od njih, a pjesmu ‘Narodna’ odnosno ‘Policija’ smo naravno primijetili. To je meni možda najdraža njihova pjesma i sad smo ju snimili u originalnom tekstu, onoj prvoj verziji kako je napravljena. Jer oni su poslije morali mijenjat tekst, nitko ju nebi inače objavio. To je jedna legendarna, narodna, punk pjesma i zadovoljan sam da smo baš nju mi snimili za njihov tribute.” 

Glazbenu promociju box-set izdanja pod nazivom Valter svira ParafeValter i Perspektiva (Vlado Simcich VavaRobert Jovanović i Alen Tibljaš) u petak 5.4. dovode u ljubljanski Orto Bar. Pridružit će im se još jedan član prve postave Parafa, basist Zdravko Čabrijan pa će na pozornici biti dvojica od tri člana prve postave koju je činio i bubnjar Dušan Ladavac Pjer.

Uz ‘Narodnu pjesmu’, jedan od favorita na nastupima prve postave Parafa je i ‘Goli otok’, pjesma koja se zbog politički nepodobnog teksta, u ono vrijeme nije našla na prvijencu ‘A dan je tako lijepo počeo’. Jedina snimka originalne pjesme napravljena je u Puli 1979. i konačno je pohranjena i objavljena u box-setu ‘Sabrana djela 1976. – 1987.’, a svoj je prvi susret s ‘Golim otokom’ za slovenski dnevnik Delo opisao novinar i urednik Ali Žerdin.