#nedjeljnikomentar: Barbara Munjas, Hoodooleen, ITD Band, Ivana Kindl i La Volpe
21. travnja 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Barbara Munjas, Hoodooleen, ITD Band, Ivana Kindl i La Volpe

#nedjeljnikomentar je često bio mjesto gdje se pisalo o nekim novim izvođačima ili onima koji trebaju dobiti više medijske pozornosti pa je tako slučaj i ove, uskrsne nedjelje. Domaće snage su na redu!

Barbara Munjas – Right Place & Right Time” (Street Music Pulse)

Osim sportskom, slobodno se možemo nazvati i glazbenom zemljom jer imamo sreće što možemo slušati glazbeno i žanrovski dosta raznovrsne umjetnike. U tu kategoriju treba svrstati i Barbaru Munjas, još jedno vrlo dobro kantautorsko ime, a koja je predstavila svoj drugi singl u sklopu “Calligraphy” projekta. Uvod na tragu svjetskog indie snyth pop rock zvuka, a vokalno dosta zanimljiva, na trenutke nježna, na trenutke prodorna. I kao pojava i kao glazbenica, odnosno i stasom i glasom mislim da može puno toga postići. A kad ima tako dobar glazbeni tim uz sebe to se doista i može ostvariti. Žestoki, plesni i pamtljivi refren sigurno joj ide na ruku, a synth tema koja se provlači kroz cijelu pjesmu podsjeća na razdoblje grupe Denis & Denis. Puhački instrumenti samo su svemu dali poseban ugođaj i zaključili iznimno uspješan drugi singl. Ovakve pjesme želim svakodnevno slušati u hrvatskom radijskom eteru.

Ocjena: 5/5

Hoodooleen – “I Found” (DIY)

Svako malo kroz rubriku #nedjeljnikomentar prođe neko novo ime, medijski dosta nezapaženo, ali ipak dođe do određenih kolega i nas te se svaki put sve više iznenadim kakvih talenata imamo na našem području. Postoji tako i jedan samozatajan lik koji se predstavlja umjetničkim imenom Hoodooleen i vidimo kako izgleda, ali osim toga i činjenice da ima jedan od najmoćnijih glasova koje sam čuo u zadnje vrijeme, ne znamo ništa više o njemu. Kažu da se dobar glas daleko čuje – nadam se da će se ovaj još više proširiti jer je riječ o vanserijskom talentu, glazbeno, kantautorski i pjevački. Možda ćete i pustiti suzu slušajući, a u najgorem slučaju biti naježeni. Ne znam zašto, ali jednim dijelom me podsjeća na Eltona Johna, možda zbog činjenice da sjajno svira klavir i kontrolira glas, ali i zbog te melodije koja mi ne izlazi iz uha. Izvrstan izgovor engleskog jezika samo ide u prihod tome. Nevjerojatno! Javi se Hoodooleen, želimo čuti još više o tebi i tvojoj glazbi, ne zbog znatiželje koliko zbog talenta kojeg moraju mnogi čuti.

Ocjena: 5/5

ITD Band – “Proljeće” (Hit Records)

“Meni se dušo od tebe ne rastaje”, to mi je bila prva pomisao kad sam čuo prepoznatljivi ITD Band vokal, ali i atmosferu pjesme. Rus je uvijek imao fenomenalan smisao za skladanje, a tu uvijek na prvo mjesto stavljam ITD Band pa onda Tošu Proeskog. Sve ostalo je u redu, ali ova dva imena su njegova remek djela. “Proljeće” je još jedna pjesma koja je označila povratak benda koji je obilježio 80-e godine prošlog stoljeća. Prekrasna ljubavna priča pretočena je u odličnu melodiju i jasno je da već ima više od 100 tisuća pregleda na YouTube-u. Meni osobno fali nešto naelektrizirane glazbe kakvu je ITD Band imao nekada, one prave bendovske s njihovim prepoznatljivim zvukom. Iako se ovoj pjesmi nema više što nadodati, volio bih čuti ipak nešto drugačiji ITD Band ili takoreći stari ITD Band. Za tekst čista petica, glazbeno i produkcijski nešto niža ocjena i sveukupno četvorka. Ono što mi je posebno drago jest povratak meni drage grupe. “Gradske cure” i danas mi je jedna od najdražih pjesama 80-ih godina. A i stara je identično kao i ja.

Ocjena: 4/5

Ivana Kindl i Aftershock – “Nisam mogla s njim” (Croatia Records)

Mario Rašić i Nebojša Buhin dokazano su vrhunski instrumentalisti, glazbenici koji su tijekom karijere sudjelovali u važnim projektima, dobivali za njih priznanja kritičara, odnosno struke, a sada su se udružili u projekt “Aftershock”, nazvan po zajedničkom albumu, te su ugostili Ivanu Kindl, pjevačicu nevjerojatnih glasačkih sposobnosti. Dino Dvornik je uvijek veliki izazov, dragulj koji je teško dirati, a kamoli ponovno oblikovati, no oni su uspjeli u tome. Emotivno, jazzerski, funkerski, vokalno odlično, glazbeno izvrsno. Možda je po mojoj mjeri Ivana mogla malo manje visokih laga imati, odnosno izleta u snažne dionice, čisto u skladu s nešto jednostavnijom, odnosno laganijom melodijom. No, ne mogu reći da mi je i ova verzija nešto zasmetala, štoviše Dino bi bio sretan.

Ocjena: 4.5/5

La Volpe – “HomeSchooled” (DIY)

Još jedno “novo” ime u Nedjeljnom komentaru, alternativni rock bend La Volpe i njihov drugi singl s nadolazećeg albuma. Još jedan član splitskih rock snaga. Ne mogu reći da su me se nešto previše dojmile gitarske dionice koje su dosta jednostavne i donekle jednolične tijekom cijele pjesme, barem u onom riffovskom dijelu, a u istom tonu su i bas linije. Na refrenu mi to zvuči nešto bolje i mislim da ovaj projekt za sada ima prođu s obzirom na svoje iskustvo, ali i da može puno više. Dokaz je sâm kraj pjesme, promjena ritma i žestoki pristup zbog kojeg ćete pomisliti da je YouTube prešao na neku drugu pjesmu. Dajem bendu La Volpe priliku da nešto sjajno napravi, čekam nestrpljivo sljedeći singl, ali i album za nekakvu konačnu ocjenu. Za sada dosta dobro zvuče!

Ocjena: 3.5/5