IZVJEŠĆE/FOTO: Mimika Orchestra u KSET-u – živjela umjetnost!
18. siječnja 2020.
Nikola Knežević (2826 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Mimika Orchestra u KSET-u – živjela umjetnost!

I Hrvatska je u petak 17. sijčenja proslavila 1 000 057. rođendan umjetnosti, a u sve se tradicionalno uključio Hrvatski radio kao dio međunarodnog projekta Europske radiodifuzijske unije “Art’s Birthday”.

Ove godine odlučeno je kako će Hrvatsku predstavljati Mimika Orchestra, a njihov jedinstveni koncert iz KSET-a izravno je prenošen na Trećem progranu Hravtskog radija te su se tako i uključili jednim dijelom u međunarodne radio valove.

Mimika je u prvom dijelu koncerta podsjetila na svoje remek djelo “Divinities of the Earth and the Waters”, a s kojeg su izveli nekoliko djela, uključujući naslovno “Božanstvo Zemlje i Vode”, “She Sowed Weat/Sila je žito”, “Panteon”, “Songs of Sorrow/Navek je tako”, a bis već tradicionalno nije mogao proći bez “Forgiveness Day/Dan oprosta”. Koncert je bio konceptualno drugačiji od samog studijskog izdanja, odnosno nije išao onim redom kako je zamišljen, a na što je utjecao izravan prijenos i uključenje u proslavu rođendana umjetnosti. Publika je svejedno zagrljajem dočekala Mimiku u ispunjenom KSET-u koji je bio ovoga puta limitiran brojem posjetitelja zbog same koncepcije projekta.

Izvela je Mimika premijerno i neka nova djela koja još razrađuju, ali i bruse kroz ovakve svirke. Riječ je o vrlo interesantnim skladbama kojima se još jednom pozicionira među najzanimljivije projekte koje smo imali prilike čuti, ne samo u bližoj, nego i daljnjoj prošlosti. Ne samo to, ovaj orkestar je na neki način hrvatsko nacionalno blago koji spaja našu povijest, odnosno povijest Slavena s kompleksnim glazbenim aranžmanima. Glazba ima plemenski utjecaj na publiku, psihodelična je, artistička, progresivna, često tmurna svojom pričom i aranžmanima, ali posjeduje ljepotu s kakvom se malo tko može pohvaliti. Osim velikog orkestra koji redom čine izvanredni glazbenici na raznim varijacijama puhačkih i drugih instrumenata, ali i ritam sekcija, Mimika ima i nevjerojatne ženske vokale. Maja Rivić kao glavni vokal i uz Maka Murtića (dirigenta, autora glazbe, tekstova i aranžmana) osnivačica Mimike, svojom ljepotom jedinstvenog baršunastog glasa grli i drži taj čvrsti zagrljaj do zadnje sekunde koncerta. Izvrsno ju prati Dunja Bahtijarević, a obje cijeli koncept prate zanimljivom odjevnom kombinacijom koja također odiše duhom tradicije.

Mimika Orchestra je projekt koji nas podsjeća na naše korijene, ali i priča individualne priče naše prošlosti kroz slavensku mitologiju, od raznih svečanosti, onih koji slave život i onih koji se opraštaju od života. Takva je i glazbena atmosfera na koncertima, ali svaki od njih oduševljava i ostavlja jedinstveni dojam na posjetitelja. Baš kao i na mene i nadam se da ću ih više puta moći čuti uživo jer se ovakvo što ne bi smjelo propuštati. Često rasprodani koncertni prostori samo potvrđuju ovu tezu.

Foto: Katarina Pavić/Fotosekcija KSET-a