#nedjeljnikomentar: Lovely Quinces, Lu Jakelić, Mahkey, (The) Lesser Men, Vedran Ivorek
5. svibnja 2019.
Nikola Knežević (2346 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Lovely Quinces, Lu Jakelić, Mahkey, (The) Lesser Men, Vedran Ivorek

Lovely Quinces – “End of the Bridge” (LAA)

Još jedna neočekivana pjesma Lovely Quinces, iako se kod nje svašta može očekivati. Punkerica na tragu The Stoogesa i sličnih iz sličnih razdoblja. Pjesma nije dosegla ni dvije minute, ali su u pitanju genijalnih jedna minuta i 46 sekundi. Žestoke i sirove gitare, žestoki i sirovi bubnjevi i njezin distorzirani glas te zanimljivi back vokali koji razbijaju žestinu. Nevjerojatno da ovo čujem iz usta Dunje Ercegović, ali izvanredno. Ostao sam bez riječi! Bravo Dunja, bravo Mark!

Ocjena: 5/5

Lu Jakelić – “Domine” (Croatia Records)

Jedan od najzanimljivijih i najljepših mladih ženskih vokala u Hrvatskoj, Lu Jakelić, predstavlja prvu stepenicu svojeg nadolazećeg albuma. “Domine” potvrđuju njezinu kvalitetu, ne samo u skladanju, nego i pisanju tekstova. Lagano, probabljivo za svaku vrstu publike, savršeni balans između komercijalnog i alternativnog. Nije se upustila, kao neki, u vokalne izlete koji će možda biti i preveliki zalogaj i kao bumerang se odbiti od publike. Jednostavno, a opet briljantno. Posebno mi se sviđaju produkcija i aranžman u kojima su savršeno balansirani svi instrumenti i izvrsno stopljeni s vokalom. Osjeti se da se pazilo na svaki detalj, ali opet da ne zvuči umjetno ili presavršeno. Čekam sljedeću njezinu stepenicu!

Ocjena: 4.5/5

Mahkey – “Cvjetovi svibnja” (Paprika Records)

Ovaj čovjek me na prvo slušanje odveo u razmišljanje jer je u pitanju jedan glazbeni stil koji se baš i ne čuje na našoj glazbenoj sceni. Iznimno nježan vokal, ali koji ima tu lijepu rašpu koja u širim rasponima zvuči iznimno moćno. Duboka razmišljanja, puhačka sekcija, melodija i melankolična atmosfera daju naslutiti kao da je riječ o oproštaju, odlasku, tužnom rastanku. Osjeti se u svemu i folk zvuk koji lijepo začinjava pjesmu. Nije mi se baš dopala produkcija puhača, dok su mi najviše legli nježni dijelovi pjesme, izuzev vokala koji je idealan i u jednoj i u drugoj varijanti. Strašan potencijal!

Ocjena: 4/5

(The) Lesser Men – “California Dreaming Revisited” (Geenger Records)

Tjedan je ovo brojnih izdanja koji dolaze od, za neke nepoznatih, imena, ali za one koji prate glazbenu scenu, pogotovo alternativnu zagrebačku scenu, itekako poznata. Jedno od tih imena je (The) Lesser Men, bend koji je ovim singlom najavio novi album. Još jedna melankolična pjesma u današnjoj rubrici, koja naslovom i tekstom baca na “California Dreaming” The Mamas and the Papas, ali je glazbeno ipak puno drugačija. Od mirne do psihodelične melankolije, od jednog do neobičnog spoja više vokala, od za mene nepoznatog imena do benda na koji ću obratiti posebnu pozornost ubuduće. Vrlo zanimljivo!

Ocjena: 3.5/5

Vedran Ivorek – “Pozdravi Sunce” (DIY)

Upoznat sam s procesom nastanka ove pjesme i njezinim brojnim izvedbama na Vedranovim koncertima, tako da znam kako se ona brusila dosta dugo dok nije došla do ove verzije. Iznimno dobar gitaristički, ali posebno naglašavam bas riff koji prati od početka do kraja pjesmu. Vokalno nije naporna niti zahtjevna, stoga tu Vedran nije imao previše posla, ali su ovdje aranžman i produkcija najveći aduti, pogotovo melodija i akustični break na sredini. Ni tekst nije ništa manje bitan i nadam se da je ovo samo početak za Vedrana, vrlo dobrog kantautora koji je zaslužio svjetlija svjetla pozornice. I drago mi je što se na pjesmi udružio s Marijanom Jelenićem koji me konstantno oduševljava svojim glazbenim umijećem, ali i produkcijskim bravurama.

Ocjena: 3.8/5