Under the Bridge Open Air Festival u petak i subotu ispod mosta na Bundeku
17. svibnja 2019.
Music Box (10952 Članci)
Podijeli

Under the Bridge Open Air Festival u petak i subotu ispod mosta na Bundeku

Već tradicionalni festival Glazbene Kuće “za prvi maj” koji se trebao održati 3. i 4. svibnja pod novim imenom “Under the bridge” festival, prebačen je zbog lošeg vremena na novi termin, 17. i 18. svibnja.

Samo ime festivala, koje osim što je često opjevano, je također i vrlo doslovno jer se Glazbena kuća nalazi ispod mosta Slobode na zagrebačkom Bundeku, točnije na adresi Damira Tomljenovića – Gavrana 12a. Na festivalu će u dva dana nastupiti desetak bendova s popratnim sadržajem, a ulaz je besplatan.

Glazbena kuća je naziv udruge koja je je dom više od 50 bendova, od najmlađih do najstarijih; među njima ima profesionalaca, hobista, no i početnika. U Glazbenoj kući postoje i tečajevi gitare, bass gitare, bubnjeva, udaraljki, violine, harmonike, pjevanja kao i ostalih instrumenata koji su u planu.
“Ono što ih međusobno veže je ljubav prema glazbi, pa s obzirom na to svi su međusobno jednaki, odnosno svi smo jednako zaluđeni glazbom”, priznao nam je Daniel Badanjak, dopredsjednik Glazbene kuće.

U petak 17. svibnja scenu preuzimaju mladi i perspektivni ukućani GEM svojom mješavinom rapa i pop rocka. Zatim dolaze post-punkeri Montag, koji za sebe kažu da je glazba njihov zadnji otpor današnjici te dodaju da nisu bend koji će pobuditi nadu u bolje sutra. Šavovina je pravi primjer benda iz Glazbene kuće, pojavili su se prije 3 godine sa zanimljivom mješavinom indie rocka i etno glazbe, te su u te tri godine doživjeli nemoguće sazrijevanje pod okriljem kuće. Kako zvuči ova psihološka poezija u suvremenom instrumentalnom kontekstu, možemo poslušati u petak od 21:00. Parola Generacije su pop rockeri u uzletu koji traže svoje mjesto na glazbenoj sceni i to za sada prilično uspješno! Nakon nekoliko mjeseci rada na autorskim pjesmama u Glazbenoj kući došlo je vrijeme za predstavljanje istih široj publici. Zatvaranje programa u petak bit će obilježeno funk i r’n’b obradama deseteročlanog glazbenog sastava Funksperiment, koji iako je novi bend itekako ima što za pokazati, budući da su svi članovi akademski obrazovani glazbenici.

U subotu 18. svibnja od 17 sati program otvaraju polaznici tečaja gitare Marka Osmanovića, frontmena benda Cota G4 i bivšeg pjevača Divljih jagoda. Na ovaj način priliku za iskustvo prvog nastupa dobit će početnici i napredni polaznici tečaja gitare Glazbene kuće. Direktno iz Memphisa, a originalno iz sisačke pop rock škole pod vodstvom Miroslava Dimića dolaze The Stage Schoolers band predstaviti svoj unikatni delta blues s Lonjskog polja. Požeško- vukovarski rap rockeri sa zagrebačkom adresom, Detmeć, iako su nedavno stupili na scenu, stupaju sigurnim korakom. Hit “Dijelimo se” i dalje odzvanja diljem Hrvatske kao himna zajedništva, a oni nastavljaju melodiju na Bundeku u znak proslave potpisivanja svojeg prvog diskografskog ugovora. Već usijanu atmosferu preuzet će ESC Life, koji nakon izdanog albuma “Born to be Mild” pod PDV recordsom kreću u koncertnu promociju, a skreću i u Glazbenu kuću predstaviti svoj post indie / billiard wave zvuk.

S više od 120 nastupa diljem Hrvatske, Mačci su mladi cover bend s utakmicama u nogama. Za svoju setlistu kažu da je beskompromisno dizajnirana za party, a to možemo provjeriti u subotu od 21:30 sati. Za glazbeni cooldown i svojevrsnu poduku mlađim kolegama u subotu pobrinut će se virtuozni jazz/fusion kvartet Heat Wave koji uskoro kroče u studio Kuće u namjeri snimanja svojeg četverogodišnjeg rada.