Na Motovun Film Festivalu premijerno film o Tusti iz KUD-a Idijoti!
24. svibnja 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Na Motovun Film Festivalu premijerno film o Tusti iz KUD-a Idijoti!

Motovun Film Festival ove će godine doživjeti svoje 22. izdanje u periodu od 23. do 27. srpnja, a u tih će pet dana biti prikazano više od 100 filmova među kojima se ističe svjetska premijera dugometražnog dokumentarca „Tusta“ o preminulom frontmenu legendarnih KUD Idijota.

Osim bogate filmske i glazbene ponude, i ove će godine posjetitelji na 277 metara iznad realnosti uživati u magiji koju pruža Motovun: lokalne gastro poslastice i pića, tulumi do zore, najbolji kamp na svijetu i aktivizam. Festivalske ulaznice će za kupovinu biti dostupne od 3. lipnja.

Svjetska premijera dugometražnog dokumentarca o kultnom bandu generacije, KUD Idijotima, glasu radničke Pule, glasu protiv rata, jedinim autentičnim jugoslavenskim Ramonesima. Iskren, jak i emotivan. Tim povodom, u Motovunu će se u petak, 26. srpnja održati Dan i noć Idijota, koji će uključivati promociju knjige „Život s Idijotima“ Nenada Marjanovića poznatijem pod nadimkom dr. Fric, koncert Saleta Verude s njegovim bandom Saša 21 te još pokoje glazbeno iznenađenje prikladno za ovaj iznimni događaj.

– Joe Strummer ili Che Guevara balkanskih prostora, najveći frontmen ex-Yu punk rock scene, uvjereni antifašist i borac za radnička prava, čovjek! Na ovim prostorima ne postoji glazbena ikona koja je prerasla samu glazbu i postala simbolom zdravog razuma i slobodoumnog razmišljanja, kako u vrijeme minulih “političkih sistema” tako i novonastalih “društvenih uređenja”. Kada su svi šutjeli – Tusta i KUD Idijoti su govorili, zbog toga su i bili proganjani, zanemareni, zabranjeni. Na ovim prostorima ne postoji bend koji je idejno i idealistički ostavio takav utjecaj u tri desetljeća i dvije države. Ovo je film koji kroz burnu karijeru karizmatičnog borca za slobodu tematizira specifičnu rock and roll priču svima nama koji pamtimo i vjerujemo da je bolji svijet moguć. Dokumentarac je to o putu ljudi koji su punk stvarno živjeli i disali, o “ljudima iz podzemlja”, a nadasve o borcu koji s visoko uzdignutim rukama i sada pjeva “Bandieru Rossu”, svjestan da mu niti tamo gore nitko ne može oteti ili ugušiti stav – izjavio je redatelj Andrej Korovljev. Koscenaristica i montažerka filma je Vesna Biljan Pušić, snimatelj Goran Legović, dok je film za zagrebački Factum producirao Nenad Puhovski.

U sklopu motovunizacije održat će se i prvo službeno festivalsko zagrijavanje i to u utorak, 11. lipnja u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Tom prilikom nastupit će po mnogima najbolji romski brass orkestar Fanfare Ciocarlia čije povezanost s Motovunom seže u daleku 2002. kad su ovi majstori štimunga upravo tamo održali svoj drugi nastup u Hrvatskoj i stekli veliku količinu obožavatelja. U Vintageu će se između ostalog na MFF info pultu moći popiti biska, teran ili medica, saznati sve o festivalu, podružiti s nekim od aktera, kao i kupiti festivalske ulaznice po povoljnijoj cijeni. Cijena ulaznice za koncert je 110 kuna i može se kupiti u Dirty Old Shopu, na dan će ako ih ostane koštati 140 kuna jer interes je velik.

Ovaj će vikend Motovun biti predstavljen i na petom izdanju Beogradskog manifesta, najvećem obiteljskom festivalu u regiji koji se održava na Kalemegdanu. Festivalsko izaslanstvo sa sobom donosi selekciju kratkih filmova koji su konkurirali za nagradu Europske filmske akademije, čije će se projekcije održati u subotu s početkom u 12:45. Za ovu priliku odabrani su filmovi „Generacija ’97“, „Kapitalisti“ i „Zatočenica društva“. Nakon Beograda slijedi motovunizacija Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje će se u srijedu, 29. svibnja s početkom u 20:30 održati prezentacija festivala te projekcija filma španjolskog redatelja Raula Alevara „Gnjev mirna čovjeka“.