RECENZIJA: Luc Besson – “Anna” – majstor (zabavne) akcije se vratio!
21. lipnja 2019.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Luc Besson – “Anna” – majstor (zabavne) akcije se vratio!

Počela je sezona dobrih filmova u Cinestar kinima, a jedan od onih koje sam s nestrpljenjem čekao je novi akcijski film Luca Bessona.

Ako gledamo povijest Bessonovih filmova onda možemo niz započeti s onim najboljima: “Veliko plavetnilo”, “Nikita”, “Leon profesionalac”. Niz se nastavlja s “Petim elementom”, “Ivanom Orleanskom”, a završava s “Lucy” i “Valerijanom i gradom s tisuću planeta”. Tu ne ubrajam one filmove za koje je radio scenarij ili produkciju, a tu bih svakako izdvojio filmove “Transporter”, “Taxi”, “Colombiana”, “96 sati” i druge. Ukratko, čovjek zna raditi akcijske filmove i što je najvažnije zna napraviti zabavne akcijske filmove. Majstor je brzih scena, pogotovo kada su u pitanju jurnjave automobila ili tučnjave. A još će veći stručnjak kad su u pitanju glavne junakinje akcijskih filmova. 1990. godine to je bila Anne Parillaud (Nikita), 1994. Natalie Portman (Mathilda), 1997. i 1999. Mila Jovovich (Leeloo, Ivana Orleanska), 2014. godine Scarlett Johansson (Lucy), a 2017. godine Cara Delevingne (Laureline). Ako ćemo staviti ruku na srce možemo reći kako su godine odmicale tako su uloge bile sve manje uspješne, kao i sami filmovi, no uvijek je znao od akcijskih filmova napraviti dobru zabavu za gledatelja, a prosječni gledatelj dolaskom u kino upravo to i želi.

Najnoviji “proizvod” je “Anna”, film o mladoj i zgodnoj špijunki i plaćenoj ubojici koja se našla između dvije vatre, američke i ruske. Annu glumi model i nepoznata osoba u filmskom svijetu, Ruskinja Sasha Luss (Valerijan i grad tisuću planeta) koja se vrlo dobro snašla u svojoj prvoj velikoj ulozi, a zahvaljujući iskusnom nosu Luca Bessona. Uz nju tu je i iskusna Helen Mirren, izvrsna glumica koja se u svakoj ulozi savršeno snalazi, pa tako i ovdje gdje glumi desnu ruku šefa ruskog KGB-a. Ruska špijunaža kao ruska špijunaža, kad tad dođe do američkih voda, a prelijepa manekenka za koju nitko ne bi ni rekao da je plaćeni ubojica je toliko daleko zaglibila da se našla u zabranjenom voću. Ne samo ruskom, nego i američkom. Teško je biti i samo na jednoj strani, a kamoli surađivati i s jednima i s drugima. I to ne vlastitom krivicom nego vođena time da mora spasiti vlastitu glavu. Ono što nisam očekivao od Bessona, a razlikuje se od proteklih filmova i u pitanju je sasvim dobro osvježenje, jest da je radnju često prebacivao iz jednog vremenskog razdoblja u drugo ne bi li nam maknuo iznad glava određene upitnike. Tako nas je prikovao za kino fotelju i držao nas u neizvjesnosti do samog kraja. Na prvu logičan slijed događanja dobiva nevjerojatan zaokret zbog čega ovaj akcijski film dobiva prefikse neočekivanoga i zabavnoga.

Oni koji poznaju rad Bessona svjesni su što mogu očekivati od njega, stoga se i u filmu “Anna” redaju akcijske scene po kojima je upravo Besson prepoznatljiv. A Anna kao i Lucy, Nikita i Leelloo u tome briljira. Svemu tome, kao i u prethodno nabrojanim filmovima, dodane su scene seksa, čak i lezbijske ljubavi, očito kako bi film privukao što više pozornosti. Svašta se događa u svijetu modelinga, iako mi je žao što nije u potpunosti prikazano, kako se to kaže, prljavo rublje. Ono što je manje uspješno jest da smo već gledali na filmskom platnu teme KGB-a, ruske i američke špijunaže, prepucavanja, prisilnog micanja šefova tajnih službi, plaćenih ubojica i slične. Stoga, ništa što nije već viđeno i ništa što nije već obrađeno. Shodno tome film ne može dobiti nekakvu nadprosječnu ocjenu, iako je dosta zabavan te kao i uvijek s malom dozom humora koja bi mogla čak i nasmijati publiku.

Drago mi je što se ponovno na filmskom platnu može osjetiti kombinacija Luc Besson – Eric Serra koja je trajala dugi niz godina i zbog kojih možemo reći kako su Bessonovi filmovi iznjedrili i neke od najboljih filmskih soundtrackova. Iako u ovom filmu nije nešto prevladavala glazba ili je nisam previše osjetio zbog akcijskih scena. Nije Besson kao što je nekad bio, a bome nije niti Serra. Možda idu po onoj – que sera, sera 🙂 Najbolji trenuci filma su akcijske scene, ali i uloga Helen Mirren, jedne od najuspješnijih glumica današnjice. Stara dama je opet neodoljiva! Vrlo dobar je bio i Cillian Murphy koji glumi vođu američke tajne službe, a kojeg poznajemo po filmovima “Inception”, “Dunkirk”, “The Dark Knight Rises” i drugima.

Film nije iznad očekivanja, sve ono što je viđeno u traileru je i najzanimljivije, a u filmu ćete vidjeti samo proširene verzije trailera. Ako volite akcije, pogotovo zgodne djevojke u nezgodnim situacijama, ali i strastvene scene seksa u akcijskim filmovima, onda ćete pohrliti u kino. Osim ljupke Sashe tu je i još atraktivnija ruska manekenka Lera Abova koja glumi Anninu djevojku. A i Luc Besson je u pitanju, tko ne bi pogledao njegov film, kakav god on bio!

Život je opasan ako ga vodite na rubu, a kako bi se odmaknuli od ruba potrebno je učiniti određene korake ili izazove. Puno je izazova, puno je neispunjenih obećanja, a život je samo jedan. Anna ga pokušava izboriti na teži način, a je li uspjela pogledajte ovih dana u Cinestar kinima.

Ocjena
3 out of 5

3

Dobro
3 out of 5