Bendovi, glazbenici i nasljednici prava tuže Universal Music zbog velikog požara 2008. godine
22. lipnja 2019.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Bendovi, glazbenici i nasljednici prava tuže Universal Music zbog velikog požara 2008. godine

Nekoliko cijenjenih glazbenika, bendova, odnosno nasljednici njihovih prava podignuli su veliku tužbu protiv Universal Music Groupa, najveće izdavačke kuće na svijetu.

Sve se to nastavlja na objavu New York Timesa o istrazi koja je obavljena nakon požara u Universalu 2008. godine gdje je navodno uništeno tisuće master snimaka, vrpci, neobjavljenih snimaka i ostalih materijala. U tužbi se govori o šteti većoj od 100 milijuna dolara, a iza nje stoje nasljednici prava Toma Pettyja i Tupaca Shakura, bendova Hole i Soundgarden, te kantautor Steve Earle. Tužbi bi se mogli priključiti i glazbenici koji se nalaze u izdavačkim kućama u vlasništvu UMG-a. Kako je naveo Times, a prenosi NPR.org, požar je uništio radove nekih od najvećih glazbenih imena, od Louisa Armstronga do The Rootsa. Ono što je još gore u cijeloj priči, UMG je navodno objavljivalo lažna izvješće o požaru navodivši kako je izgubljen mali dio traka i ostalih materijala autora iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća.

O svemu ovome izjasnili su se i neki izvođači, pa je tako Courtney Love Cobain, pjevačica benda Hole i udovica kultnog Kurta Cobaina iz grupe Nirvana, na Twitteru poručila kako je ovim činom raspala naša glazbena povijest.

“Strašno i tužno”, napisala je.

Tužba je tek pokrenuta i ne sumnjamo da će sudski proces trajati dosta dugo, no vidjet će se hoće li se glazbenici izboriti protiv velikog diva Universal Musica.