5. Međunarodni jazz festival u Koprivnici “Fest jazza” jednostavno ne smijete propustiti
23. lipnja 2019.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

5. Međunarodni jazz festival u Koprivnici “Fest jazza” jednostavno ne smijete propustiti

“Fest jazza” Koprivnica međunarodni je ljetni open-air festival koji se ove godine u Koprivnici održava jubilarni peti put.

U 3 dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom „Dijelimo radost i glazbu/Share happiness & music“ koji poziva na druženje, zabavu i uživanje u dobroj glazbi u toplim ljetnim večerima, Koprivnica ponovno postaje središte jazz zbivanja i neizostavno mjesto koje će posjetiti ljubitelji koncerata uživo, ljetnih festivala i odlične jazz glazbe.

Na ovogodišnjem “Fest Jazza” moći ćete uživati u izvedbama izvrsnih europskih i svjetskih glazbenika. Prve večeri nastupit će jedna od najposebnijih hrvatskih grupa posljednjih godina, Chui zajedno s Jazz Orkestrom Hrvatske radio televizije i projektom „Chui ovu glazbu“ za koji su dobili nagradu Porin za najbolji jazz album 2018. godine. Američka pjevačica Sharon Clark dobro je poznata američkoj publici, a na Fest Jazza dolazi s nagrađivanim švedskim pijanistom Mattiasom Nilssonom. Iz daleke Indije dolaze The Bodhisatwa Trio, new-jazz fusion sastav iz Kalkute, Indija, koji će pokazati zašto su mnogi glazbenici, od Beatlesa nadalje, tražili inspiraciju u indijskoj glazbi.

Druge večeri festivala nastupa Borna Šercar’s Jazziana Croatica – etno jazz sastav koji uspješno spaja hrvatsku tradicijsku glazbu sa američkim jazz izričajem, čime nastoje očuvati hrvatsku glazbenu baštinu inspiriranu etno utjecajem te nametnuti nove standarde na hrvatskoj jazz sceni.

Posljednju večer festivala otvorit će jedan je od najpoznatijih suvremenih slovenskih glazbenika, klavirist Marko Churnchetz, koji je surađivao s velikim imenima svjetske jazz scene, kao što su Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore i mnogi drugi. Marko Churnchetz živi i radi u New Yorku, od kuda dolaze i 2 člana njegovog benda: Ameen Saleem, jedan od najperspektivnijih mladih kontrabasista na svjetskoj jazz sceni koji je bio član Roy Hargrove Quinteta, te američki r’n’b i jazz pjevač Jonathan Hoard, nominiran za nagradu Grammy 2016.godine. Ovogodišnji jazz festival u Koprivnici zatvorit će glazbeni sastav Ecliptic iz Ljubljane, koji čine ponajbolji slovenski glazbenici s bogatim glazbenim iskustvom muziciranja u različitim glazbenim žanrovima ( jazz, rock , hip-hop itd.).

Nakon glavnog programa na Zrinskom trgu u Koprivnici, koncerti i jam sessioni će se nastaviti u Klubu Nautilus, gdje će u sklopu programa „Festivalska noć“ i „Jazz Newbies“ nastupiti Vedran Zec iz Osijeka, The Quartet iz Varaždina, te koprivnički bendovi i brojni drugi glazbenici u sklopu neizostavnog jam sessiona. Za najmlađe posjetitelje festivala neizostavan je i program Glazbene radionice „Zika, zika, muzika“ koji će se 5. srpnja u dva termina održati u koprivničkom Domu mladih i u sklopu kojeg će djeca od 4-12 godina kroz igru učiti o ritmu, melodiji i jazz glazbi, te kako izraditi instrumente od otpadnih materijala i zatim zasvirati na njima. Gost festivala biti će i književnik Josip Novaković, finalist nagrade Man Booker International, koji će u organizaciji Umjetničke organizacije Artikulacije u prostoru novouređene Galerije Mijo Kovačić održati književnu tribinu. U sklopu predstavljanja puhačkih orkestara, u subotnjem  jutarnjem programu nastupit će Puhački orkestar Virje, a u sklopu festivala očekuje vas i neizostavna „Vinilija“, prodajna izložba gramofonskih ploča.

U slučaju lošeg vremena, koncertni programi će se održati u Domu mladih Koprivnica, u ulici Hrvatske državnosti 10, a ulaz na sve programe je slobodan.

Foto: Matija Pekić