IZVJEŠĆE/FOTO: Spektakularnim nastupom Swedish House Mafije završena sedma Ultra u Splitu
15. srpnja 2019.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Spektakularnim nastupom Swedish House Mafije završena sedma Ultra u Splitu

Gotova je još jedna, sedma po redu Ultra. Najveći festival elektroničke glazbe u ovom dijelu Europe. Je li razočarala? Ne znam. Je li oduševila? Ne znam.

Promjena lokacije o kojoj sam pisao u subotu svakako je donijela nešto novo Ultri, drugu dimenziju i drugo lice. Pozornice su puno bliže, pristupačnije i samim time veća je koncentracija ljudi na jednom mjestu. No, smatram da Park Mladeži ma koliko on hvaljen bio od organizatora jednostavno nije dorastao zadatku ovako velikog festivala. Izgubila se ta vibra s Poljuda, osjećaj prostranosti na koji smo navikli kroz godine te se nadam povratku na Poljud jer ni veća pozornica, ni “veći” prostor ne mogu dati tu ekskluzivu festivalu koju je do sada imao, a ovim preseljenjem moram priznati izgubio. 

Ovogodišnji line up, započeo bi s jednom kraticom – SHM, a to su zapravo 3 riječi – Swedish House Mafia. Nedvojbeno je da je upravo trojac koji je ponovno okupio nakon više godina stanke napravio generalnu pomutnju, a samim time da su bili i najposjećeniji u ova 3 dana. Energija njihovih svevremenskih hitova nikoga nije ostavila ravnodušnim, a sam performans koji su izveli dao je dodatnu snagu i dignuo stadion na noge. Tako sam i ja od danas etiketu najdražeg live koncerta dao upravo njima, a vjerujem da će to učiniti i velika većina koja je slušala i uživala u njihovom nastupu.

Iako me ovogodišnji line up na prvu razočarao, jer nedostajala su tu velika imena ovog ”sporta” na koja smo navikli kroz sve ove godine, dojam je zapravo puno bolji nego sam očekivao. Organizacija je ujedno dala i puno više povjerenja domaćoj sceni koja svakako nije razočarala. Tako je krug domaće scene završio nastup hrvatsko-slovenskog para Vanillaz kojima se na bini pridružio najbolji slovenski MC – Dey. Gledajući line up u globalu svakako valja spomenuti Afrojacka, The Chainsmokerse, legende Armina van Buurena i Davida Guettu ali i još jednu legendu – Carla Coxa koji je opet priredio samo njemu sličan show na Resistance stageu. Pričao sam proteklih dana i o Radio Stageu koji je svakako otkriće ovogodišnje Ultre skupa sa DJ-ima koji su nastupili, a to je prepoznala i publika koja je bila daleko brojnija naspram prošlih godina. 

Na kraju, nije ovo bila Ultra za pamćenje po mnogočemu, ali će ipak ostati upamćena zbog tog spektakularnog nastupa Swedish House Mafije. Navikao sam kroz godine na najveća imena, a ujedno i legende elektroničke glazbe koji su radili performanse za pamćenje jedan iza drugog kao na traci, ali očito je došlo vrijeme nekih novih lica koja će žariti i paliti u sljedećim godinama te im svakako treba dati priliku jer nisu oni bili loši, štoviše iskoristili su prilike na najbolji mogući način!

Toliko s ovogodišnje Ultre, bok!

Piše: Noa Barić

Foto: Josip Svalina