“Bohemian Rhapsody” prvi spot iz razdoblja prije 90-ih koji je došao do milijardu YouTube pregleda
22. srpnja 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

“Bohemian Rhapsody” prvi spot iz razdoblja prije 90-ih koji je došao do milijardu YouTube pregleda

Skupina Queen nastavlja ispisivati glazbenu povijest, i to (ponovno) zahvaljujući svojoj kultnoj pjesmi „Bohemian Rhapsody“. Naime, videospot pjesme dosegnuo je 1 000 000 000 (da, milijardu) YouTube pregleda i time postao prvi glazbeni spot iz perioda otprije 1990-ih koji je na toj platformi dosegnuo tu iznimku brojku!

„Jedna milijarda YouTube pregleda za „Bohemian Rhapsody“! Nevjerojatno nam je da naša glazba još uvijek ima ovakav utjecaj – hvala vam na tome!“, stoji izjava Queena na njihovoj službenoj Facebook stranici povodom ovog uspjeha.

Spot za „Bohemian Rhapsody“, singl objavljen 1975. godine, općenito se smatra prvim promotivnim glazbenim videospotom, čime je zabilježena povijest i otvorena su vrata formatu koji će glazbenici i glazbena industrija objeručke prihvatiti u desetljećima koja su slijedila! I pjesma i video su i danas od velikog značaja te inspiriraju i zabavljaju fanove diljem svijeta, više od 40 godina od svoje originalne objave.

Legenda kaže kako je Freddie Mercury pjesmu „Bohemian Rhapsody“ započeo stvarati kasnih 1960-ih, za vrijeme studentskih dana, da bi je bendu djelomično predstavio tek početkom 70-ih. U svom stilu, šepurio se kako ima materijala za tri pjesme, ali da razmatra da sve stihove spoji u jednu dugu ekstravagantnu glazbenu priču. Finalna verzija oblikovana je u „revolucionarnu“ šest-minutnu mini-rock operu, i ubrzo je postala Queenova definirajuća pjesma i zaštitni znak.

Za snimanje videospota, inspiriranog naslovnicom albuma „Queen II“, skupina je angažirala redatelja Brucea Gowersa, koji je s članovima skupine video snimio za svega tri sata u Elstree Studiju, a toga se prisjetio i sam redatelj: „Sa snimanjem smo započeli u pola 8, završili smo u pola 11, i 15 minuta nakon toga smo već bili u pubu!“. Video je premijerno prikazan 20. studenog 1975. godine u popularnoj emisiji Top Of The Pops, već u prvim minutama zaintrigirao publiku, a sve ostalo je povijest.

Pjesma je po objavi dosegnula #1 UK Singles Chart poziciju i tu se zadržala punih devet tjedana, dok je u SAD-u dosegnula Top 10 i time postala Queenov prvi singl s kojim su uspjeli dosegnuti top 10 poziciju US Singles Charta.

Kako bi proslavili brojku od milijardu YouTube pregleda, skupina je tim povodom predstavila remasteriranu HD verziju videospota.

Uz to, Queen, YouTube i Universal Music pokrenuli su i globalnu kampanju „You Are The Champions“, kojom pozivaju fanove diljem svijeta da se uključe u kreiranje tri nova videospota skupine. Naime, kako stoji na službenoj stranici kampanje, pozivaju se plesači, pjevači, glazbenici i vizualni umjetnici da kreiraju i prijave svoj video-sadržaj za pjesmu po izboru – „A Kind Of Magic“, „Bohemian Rhapsody“ i „Don’t Stop Me Now“, i time si pruže priliku da upravo njihove kreativne prijave budu odabrane kao novi službeni videospotovi navedenih pjesama. Prijave za kampanju započet će u narednim danima, a svi detalji dostupni su na službenoj stranici kampanje.