Hip-hop snage Who See i Helem Nejse po prvi put na CMC 200 Slavonija festu!
29. srpnja 2019.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

Hip-hop snage Who See i Helem Nejse po prvi put na CMC 200 Slavonija festu!

Od prvog izdanja CMC 200 Slavonija festa bilo je jasno da će festival preći hrvatske granice, a nakon što su prošle godine u Slavonskom Brodu nastupili Bajaga & Instruktori i ove godine organizatori dovode regionalne glazbene snage.

Ovoga puta u fokusu je hip-hop glazba, a neki od najboljih predstavnika ovog popularnog žanra sucrnogorski Who See i bosanskohercegovački Helem nejse.

Crnogorski glazbeni duo, poznat i kao Who See Klapa, u Slavonski Brod dolazi iz Kotora.Dejan Dedović umjetničkog imena Dedduh ili Deda i Mario Đorđević poznatiji kaoNoyz osnovali su bend početkom novog milenija snimivši prvi demo pod nazivom “Dim po dim”. Nakon što su se pojavili na srbijanskoj hip hop kompilaciji „Ulice vol. 1“ i albumu srbijanske grupe 43Zla, „Sve same barabe“, objavljuju i svoje debitantsko izdanje.„Sviranje kupcu“ izlazi 2007. godine, a na njemu su  ugostili kultne glazbenike poput hip hop grupe Bad CopyŠkabe iz Beogradskog Sindikata i Hornsmana Coyoteja iz Eyesburna i Rhinoa. Ovaj potpisuje i neke beatove sa spomenutog albuma na kojem je potpisan i kao izvršni producent svih pjesama. Godine 2012. objavljuju drugi album „Krš i drača“ koji im uz atraktivne koncerte donosi i MTV Adria nagradu za najboljeg regionalnog izvođača. Godinu dana kasnije predstavljali su i Crnu Goru na Euroviziji s pjesmom „Igranka“ koju su snimili u suradnji s pjevačicom Ninom Žižić. Osim nje tijekom karijere surađivali su i s brojnim drugim izvođačima, među kojima su: Sean Price, Ajs Nigrutin, Wikluh Sky, Prti Bee Gee, Krešo Bengalka, Kid Rađa, Frenkie, Random, Smoke Mardeljano, Kendi i Labia. Nakon iskustva s Eurovizijom nastavljaju s koncertnim aktivnosti koji ih dovode do toga da ih često vidimo na najvećim regionalnim festivalimaWho See postaju prava live atrakcija, a svemu tome potpomažu i studijski albumi „Nemam ti kad“ (2014.) i „Pamidore“ (2017.). Hitovi “Đe se kupaš”“Nemam ti kad”“Naselje”“Bar – Bari”“Reggaeton Montenegro”“Pucačina po Budvi”“Daj ga na gas”“Nije preša” i najnoviji “Đedovina” s kojim najavljuju novi album svrstavaju se u sâm vrh regionalne hip hop scene. Na 4. CMC 200 Slavonija festu nastupaju druge večeri, 30. kolovoza u sklopu Rock maratona.

S druge strane ringa nešto mlađa ekipa koja iza sebe ima zavidno iskustvo, Helem nejse, dečki sa sarajevske Čengić Vile, komični glazbenici ili glazbeni komičari. Naziv ovog kolektiva, pripadnika nove generacije hip-hop glazbenika, usko je vezan uz njihovu popularnu radijsku emisiju i kazališnu predstavu. Helem Nejse su sinonim za energične live nastupe i najbolju interakciju s publikom. Debitantskim albumom “Go u gostima” objavljenim 2017. godine otvorili su si regionalna vrata hip hopa, ali i veliki broj pregleda na YouTube-u. Uvijek zanimljivi, humoristični i jedinstveni svoju publiku lako zaraze britkim i iskrenim tekstovima, te vrhunskim beatovima, dok uživo nastupaju u formi benda. Regionalni hit “Kabadahija” i suradnja s Markom Louisom najavila je novi album, ali i Helem nejse smjestila među rado viđene goste na brojnim festivalima. Album “Pola čovjek, pola jedan” doveo ih je i po prvi put u Hrvatsku. Bila je to ljubav na prvo slušanje jer ih se sada može čuti uživo na puno više mjesta nego prije. To znači samo jedno – Helem nejse su jedan od predvodnika nove generacije hip hop glazbenika. Svoje nastupe nazivaju cašpija. “Caš”, kažu, ne znači ništa, a “špija” nema apsolutno nikakve veze s logikom. No, ipak ističu kako znaju pripremiti najbolju cašpiju u što će se uvjeriti i posjetitelji CMC 200 Slavonija festa kojima će predstaviti inajnoviji singl “A ja sam za to”. Na pozornicu će se popeti glavne festivalske večeri, 31. kolovoza.